podizanje svjesnosti o važnosti očuvanja šuma

Simpozij ANUBiH-a povodom Međunarodnog dana šuma

22.03.2024. 08:47 / Izvor: Akta.ba

Međunarodni dan šuma već tradicionalno obilježavaju ANUBiH i Šumarski fakultet UNSA organiziranjem prigodnih predavanja.

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, jučer je održan simpozij povodom Međunarodnog dana šuma, čiji je cjelodnevni program okupio akademike i naučnike iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Simpozij Zaštita šuma – stabilnost šumskih sistema organiziralo je Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH-a u partnerstvu s ASA Bankom d.d Sarajevo, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti očuvanja šuma kao jednog od najsloženijih kopnenih ekosistema.

Međunarodni dan šuma već tradicionalno obilježavaju ANUBiH i Šumarski fakultet UNSA organiziranjem prigodnih predavanja, promocijom knjiga iz oblasti šumarstva, hortikulture i zaštite prirode, podsjetio je okupljene u svom uvodnom obraćanju akademik Vladimir Beus, predsjednik Organizacionog odbora simpozija i član Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH-a. Izreka koju sam svojevremeno pročitao može poslužiti kao svojevrsna opomena čovjeku današnjice: "sječom prvog stabla započela je civilizacija, a sječom posljednjeg stabla – nestati će", istakao je akademik Vladimir Beus.

sume

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da naše Odjeljenje organizira jedan ovakav skup. Prošle sedmice smo organizirali uspješnu konferenciju povodom Međunarodnog dana matematike, a danas smo u prilici čuti fizičare, hemičare, biologe, geologe, čije su oblasti istraživanja šumarske i poljoprivredne nauke", podsjetio je akademik Dejan Milošević, sekretar Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH-a.

Dobrodošlicu prisutnima uputio je i predsjednik Uprave ASA Banke, Samir Mustafić, ističući:

"U skladu s našom snažnom posvećenošću standardima zaštite okoliša, društva i upravljanja (ESG) o očuvanju naših dragocjenih šuma, promovisanju održivih praksi i doprinosu boljoj i odgovornijoj budućnosti naše planete, s ponosom ističemo da je ASA Banka potpuno posvećena podršci projektu zaštite bh. šumskog blaga. Šume su okosnica ljepote i zdravlja naše države, te ključ zdrave planete. Partnerstvom sa Akademijom nauka i umjetnosti, cilj nam je omogućiti značajne aktivnosti koje će potaknuti pozitivne promjene u očuvanju šuma i održive bh. ekonomije."

asa

Stanje šuma i negativni antropogeni uticaji, klimatske promjene i uticaji na šumske ekosisteme i prevencija posljedica, mjere zaštite i sanacije šuma i šumskih ekosistema, bile su vodeće teme jučerašnjeg simpozija čiji su rad pratili i učenici Prve gimnazije te Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti