Majevička regija

U Brčkom održano savjetovanje voćara

22.03.2024. 14:15 / Izvor: Fena
Brčko

U organizaciji udruženja „Voćni klub“ danas je u Brčkom održano Šesto savjetovanje voćara majevičke regije.

U organizaciji udruženja „Voćni klub“ danas je u Brčkom održano Šesto savjetovanje voćara majevičke regije na kojeme je razgovarano o temama kao što su „Nove sorte voća“, "Izvozna šansa voćarima“ i „Značaj pčele u voćarstvu“.

Profesor Poljorivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović na predavanju poljorivrednicima je istakao potrebu investiranja u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju u voćarstvu, povrtlarstvu, proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja što,

"Vaše zemljište u ovom kraju je dosta siromašno u humusu. Osnovni preduslovi za razvoj voća  na ovom području jeste jako stočarstvo, ali sigurno i proizvodnja šljive, a vidljivo je da ima dosta zasada, ali sa jednom novom tehnologijom, novim sortama", naglasio je profesor Keserović, dodavši da od ostalih voćnih vrsta koje su otporne na pozne proljećne mrazeve i niske zimske temperature za ovo podnevlje pogodna je višnja, orah i ljeska, kao i jagodaste voćne vrste.

Šef Odsijeka za ruralni razvoj u Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Brčko distrikta Branko Brkić je rekao da Brčko ima dugo voćarsku tradiciju i da se pod voćem nalazi oko 3.500 hekatra poljoprivrednih površina odnosno oko 10 odsto ukupne poljoprivredne površine u distriktu Brčko.

"Kroz naše podsticajne mjere podstičemo proizvedene količine voća sa 600 do 800 maraka po hektru, a što se tiče novih zasada: jabučasto voće sa 2000 maraka po hektru, koštičavo voće 1200 maraka, jezgrasto voće 1500 maraka i jagodičasto i bobičasto voće sa 4000 maraka po hektru", kaže Brkić.

Organizator današnjeg Savjetovanja je Savo Lukić, ispred Voćnog kluba u Brčkom koji kaže da im je namjera da voćare majevičke regije od Ugljevika do Gradačca bolje upoznaju, te da se na ovaj način afirmiše distrikt kao domaćin  ove manifestacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti