Kompletan paket za sjetvu

Agroprijedor traži 80 poljoprivrednika za uzgoj non GMO soje

26.03.2024. 09:35 / Izvor: Agroklub
sjetva

Poziv se odnosi na zainteresovane mještane Prijedora, Dubice, Oštre Luke i Novog Grada koji ispunjavaju navedene kriterije.

Poljoprivredna zadruga "Agroprijedor" raspisala je javni poziv za odabir korisnika za proljetnu sjetvu non GMO soje, koja će biti sufinansirana u maksimalnom iznosu 4.000 KM po korisniku na području Prijedora, Novog Grada i Kozarske Dubice. Riječ je o sjetvi tokom aprila i maja ove godine.

Predviđeno je da potencijalni korisnici dobiju kompletan paket za sjetvu soje, koji sufinansira IFAD u iznosu od 40%, a on uključuje certifikovano sjeme, đubrivo te sredstva za prihranu i zaštitu bilja. Korisnicima će tokom trajanja projekta biti osigurana stručna i tehnička pomoć i edukacija u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama. Od njih se očekuje da osiguraju traženu površinu zemljišta, priprema zemljišta za sjetvu, te da se pridržavaju stručnih uputa i ugovornih odredbi. Bit će moguće i potpisati ugovor o potencijalnom otkupu soje kojim će se definirati uslovi i rokovi plaćanja. 

Pravo učešća imaju sva fizička lica koja ispunjavaju navedene kriterije, a maksimalno će biti odabrano 80 korisnika. Podnosilac prijave mora imati prebivalište i ostvarivati prihod od primarne poljoprivredne proizvodnje ili se baviti/planira baviti poljoprivrednom djelatnošću na teritoriji Grada Prijedora. Također, mora nesmetano raspolagati sa zemljištem na kojem će se sijati soja, a u ovu površinu ne smiju ulaziti ostali objekti ili zasadi koji se nalaze na parceli. Zemljište treba biti pogodno za sjetvu soje (osunčano, bez viška podzemne vode, pogodnog hemijskog sastava, itd.). 

Poziv se odnosi na zainteresovane mještane Prijedora, Dubice, Oštre Luke i Novog Grada koji ispunjavaju navedene kriterije. Formulari za prijavu se mogu preuzeti u kancelariji PZ "Agroprijedor" koja se nalazi na Svalama. 

Popunjeni formular uz potrebne dokumente dostavlja se lično ili putem pošte najkasnije do 7. aprila 2024. godine  PZ "Agroprijedor", ulica Svale bb, 79 101 Prijedor, sa naznakom Prijava na Javni poziv za sjetvu non GMO soje u 2024 god. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti