Pravosuđu potreban remont

Podaci VSTV-a za posljednjih pet godina: Kažnjeno čak 150 sudija i tužilaca

01.04.2024. 10:57 / Izvor: Avaz.ba
VSTV

Prema predsjednicima sudova u 2019. godini izrečene su dvije mjere, godinu kasnije tri, a u 2021. jedna mjera.

Povjerenje u bosanskohercegovačko pravosuđe dosta je poljuljano posljednjih godina zbog brojnih afera koje su se ticale osoba na visokim funkcijama.

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija je na američkoj crnoj listi zbog korupcije. Ista se stvar desila i bivšoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, ali i njenoj nekadašnjoj zamjenici Diani Kajmaković.

Javnost je posebno postala uznemirena nakon hapšenja sada već suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, nakon čega se počelo razmotavati klupko o dešavanjima u pravosudnim institucijama.

Iz VSTV-a BiH su otkrili za naš medij da je u prethodnih pet godina izrečeno čak 150 disciplinskih mjera za nosioce pravosudnih funkcija u BiH, od čega je najviše njih izrečeno prema sudijama - čak 97. Neki su kažnjeni više puta, i to smanjenjem plaće.

Prema predsjednicima sudova u 2019. godini izrečene su dvije mjere, godinu kasnije tri, a u 2021. jedna mjera.

Pretprošle godine su utvrđena tri prekršaja predsjednika sudova, a prošle čak pet.

U prethodnih pet godina izrečene su tri mjere i za stručne saradnike.

Protiv tužilaca je za isti period izrečeno ukupno 28 mjera, a najviše 2019. godine, čak 12. Također, interesantno je da u 2020. godini nije izrečena niti jedna mjera protiv tužilaca.

Iz tabele se sve jasno vidi. Avaz

Što se tiče glavnih tužilaca, koji su svrstani kao posebna kategorija, protiv njih je u posljednjih pet godina izrečeno osam mjera, a najviše 2022., njih četiri.

Iz VSTV-a BiH su za "Avaz" otkrili da su čak 53 mjere u prethodnih pet godina izrečene zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili zbog bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti sudije.

Zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti izrečeno je 46 disciplinskih mjera.

Jedna disciplinska mjera u prošloj godini je izrečena i zbog povrede načela nepristrasnosti, dok je 2019. godine sankcionirano čak šest nosilaca pravosudnih funkcija jer su propustili da traže izuzeće od postupanja u predmetima kada postoji sukob interesa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti