POZNATA IMENA

Doktori sa UKC RS pod istragom: Narko dileru obezbjeđivali lažnu dokumentaciju

02.04.2024. 15:25 / Izvor: Nezavisne novine
UKC

U nastavku realizacije operativne akcije "Spartakus" MUP RS podnio je izvještaj protiv još dvije osobe.

U nastavku realizacije operativne akcije "Spartakus" MUP RS podnio je izvještaj protiv još dvije osobe.

Tužilaštvu BIH prijavljeni su ljekari UKC RS, hirurzi Milan Simatović i Velimir Škrbić.

Sumnjiče se da su pomagali osobi sa kriminalnom prošlošću, koji se dovodi u vezu sa trgovinom narkoticima, dakle Bojanu Raoniću da lažnim ljekarskim nalazima izbjegava SUD BIH.

Teret ih za krivična djela "Pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela", "Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave" i krivično djelo "Primanje mita".

"Za navedena lica postoji osnov sumnje da su u periodu od februara 2020. godine do 30.12.2021. godine, izršila navedena krivična djela vršeći službenu dužnost u jednoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Banja Luci", rečeno je u MUP-u; nezvanično radi se o UKC RS.

Bojan Raonić uhapšen je u Belgiji i osuđen za organizovani kriminal i trgovinu drogom.

Sud BiH ga je osudio na pet godina zatvora, koji je izbjegavao sumnja se upravo uz lažne doktorske nalaze.

ATV piše da je u spornim nalazima navođeno da je Raonić na liječenju u UKC Republike Srpske bio čak i u martu 2021. godine, kada se nalazio u pritvoru u Belgiji.

U akciji "Spartakus", koja je realizovana početkom februara ove godine, policijski služnbenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a lišili su slobode advokata Dragana Stupara, kao i Bojana Đokića iz Zvornika i Strahinju Pandurevića sa Pala.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS tada je Tužilaštvu BiH podnijela Izvještaj protiv ukupno deset lica zbog izvršenih krivičnih djela "Organizovani kriminal" iz čl. 250. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelima "Neovlašteni promet opojnih droga" iz čl. 195. stav 2. KZ BiH, "Pranje novca" iz čl. 209. KZ BiH.

"Osumnjičeni su pod istragom zbog organizovanog kriminala, povezanog sa krijumčarenjem veće količine opojnih droga, pranjem novca i drugim krivičnim djelima. Predmet obuhvata organizovanu kriminalnu grupu koja je duži vremenski period djelovala na području BiH, a radi se o predmetu u kojem se realizuje međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama i agencijama sa područja Belgije i EU, a koriste se i informacije dobijene dešifrovanjem Skaj i Anom aplikacija", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Direktor UKC RS Vlado Đajić za Nezavisne novine je rekao da se pacijent prije par godina lažno predstavio, a da doktor Simatović više ne tradi na UKC, dok za Velimira Škrbića kaže da radi dobro i da dok traje istraga neće ništa preduzimati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti