Osavremenjavanje nastavnih procesa

Dobra iskustva u Gradišci: Nastava u skladu sa potrebama tržišta rada

04.04.2024. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Gradiška

Ulaganja u opremanje škola i osavremenjavanje nastavnih procesa.

U proteklih šest godina ukupna ulaganja u opremanje škola i osavremenjavanje nastavnih procesa na području Gradiške iznose više od 1,5 miliona evra.

Nabavljene su najsavremenije CNC mašine, trenažeri, oprema za mehatroniku, hidrauliku, pneumatiku, oprema za obavljanje praktične nastave za oblast tekstila.

Pomenuta sredstva obezbijedio je grad Gradiška, dijelom iz vlastitog budžeta, te uz pomoć domaćih i međunarodnih donatora.

Izdvajanja za ove namjene iz gradskog budžeta uvećana su za oko 30 odsto te iznose oko 3,3 miliona KM godišnje, navode u gradskom Odjeljenju za razvoj i međunarodne projekte.

"U Gradišci je inicirano uvođenje nekoliko novih zanimanja u nastavni proces Republike Srpske, među kojima su tehničar za obradu drveta CNC metodom, tehničar robotike Gradiška, CNC operater u trećem stepenu… To je rezultat zajedničkog rada lokalne uprave, Privrednog savjeta i škola", kaže Darko Vrhovac, načelnik Odjeljenju za razvoj i međunarodne projekte.

To stavlja grad u lidersku poziciju u Republici Srpskoj po usklađenosti obrazovanja sa potrebama privrede.

Takođe, učenici koji nastavljaju školovanje na visokoškolskim ustanovama, osim teorije, imaju i zavidno znanje u praksi.

"Opredjeljenje Gradske uprave je da dodatno radi na unapređenju saradnje sa svim privrednim kolektivima, ali i da nastavi opremanje škola i osavremenjavanje obrazovnih procesa. Opremanje kabineta najsavremenijom opremom u skladu sa potrebama gradiške privrede, predstavlja prioritet u obrazovanju u gradiškim srednjim školama", smatra Darko Vrhovac. U Tehničkoj školi, koja ima zavidno iskustvo i dobre rezultate u obrazovanju kadrova u skladu sa potrebama tržišta i lokalnih preduzeća, naglašavaju da su njihova iskustva veoma dobra.

"Upisujemo zanimanja neophodna našoj privredi. Praktičnu nastavu stavljamo na prvo mjesto. Sve više učenika, osim u školskim radionicama i kabinetima, praktična znanja stiče u preduzećima. Većina, nakon sticanja diploma, tu ostaje da radi. Time završavamo ciklus od đačke klupe do radnog mjesta", kazao nam je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole.

Identična iskustva imaju i u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi, gdje primjenjuju iste principe obrazovanja. Rezultati takvog rada su vidljivi, a interesovanja za upis učenika u proizvodna zanimanja u oblasti informatike, prerade drveta, metala, su sve veća.

Usklađivanjem obrazovanja sa potrebama tržišta, Gradska uprava nastoji da što efikasnije riješi i pitanje nezaposlenosti.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u gradu na Savi, sve je manje osoba čija zanimanja nisu tražena.

Gradska uprava je, osim redovnog obrazovanja u školama, takođe inicirala različite vidove prekvalifikacije, dokvalifikacije i osposobljavanja.

Taj proces se najvećim dijelom finansira novcem domaćih i međunarodnih donatora, sa osnovnim ciljem da nezaposleni ovladaju znanjima i vještinama neophodnim gradiškim privrednicima.

Grad je izradio i usvojio Strategiju obrazovanja i zapošljavanja za narednih sedam godina.

Zanimanja koja će biti na tržištu rada za deset godina nama su danas nepoznata, zato naši obrazovni procesi moraju rezultirati izlaznim profilima učenika koji znaju kritički razmišljati i logično zaključivati.

Sajamska iskustva

Gradiške srednje škole, među više od 100 izlagača, predstaviće se i na ovogodišnjem, Međunarodnom sajmu privrede, poljoprivrede, turizma i obrazovanja, krajem aprila.

"Za naše učenike to je prilika da saznaju više o praktičnim dostignućima u primjeni modernih tehnologija, upoznaju se sa suštinom pojedinih djelatnosti i prepoznaju svoje mogućnosti u različitim sektorima", smatra Vlado Tomić, direktor Tehničke škole, koja je i prošle godine bila učesnik na prvim sajamskim danima u Gradišci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti