Provedba Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH

04.04.2024. 14:05 / Izvor: Fena
Vijeće ministara

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće o realizaciji Akcijskog plana provedbe Strategije integriranog upravljanja granicom.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće o realizaciji Akcijskog plana provedbe Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, koje je pripremilo Koordinacijsko tijelo sastavljeno od predstavnika 10 institucija i policijskih agencija iz cijele BiH.

Izvješće daje pregled ostvarenog napretka u provođenju aktivnosti u područjima usklađivanja zakonodavstva BiH s europskim pravnim okvirom, razvoja i uspostave novih informacijskih sustava na području graničnih provjera, kao i poduzetih mjera za bolji nadzor granice, suzbijanje prekograničnog kriminala, međunarodne zaštite i postupanja prema ranjivim kategorijama.

U BiH se, među ostalim, radilo na jačanju međuagencijske suradnje, a u području međunarodne suradnje provođene su aktivnosti za intenziviranje suradnje sa susjednim državama te FRONTEX-om, kao i uspostavi koordinacijskog centra za razmjenu informacija (NCC – EUROSUR), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti