SJEDNICA VLADE

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

05.04.2024. 07:52 / Izvor: Fena
VLADA BPK

Na jučerašnjoj sjednici odobreni su i tekući transferi općinama/gradu u sastavu BPK Goražde za mjesec mart 2024.godine.

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na jučerašnjoj sjednici dala je saglasnost na  Program utroška sredstava  Ministarstva za privredu  po "Programu kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2024.godinu" čija je vrijednost 600.000KM, a sredstva  su namijenjena za subveniconiranje privatnih preduzeća čija je djelatnost poljoprivredna proizvodnja.

Ministarstvu za privredu data je saglasnost i na Program utorška sredstava po "Programu podsticaja za šumarstvo za 2024.godinu" čija implementacija ima za cilj pružanje podrške poslovnim subjektima sa područja BPK registrovanim za obavljanje poslova u šumarstvu, u aktivnostima koje doprinose stvaranju uslova za održivo gospodarenje šumama a što je u skladu i sa strateškim ciljevima utvrđenim u "Strategiji razvoja BPK Goražde za period 2021-2027.godina". Za realizaciju Programa bit će izdvojeno 180.734 KM a sredstva su obezbjeđena iz namjenskih sredstava Kantonalne uprave za šumarstvo na Ekonosmkom kodu - Tekući transferi drugim nivoima vlasti.

Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport saglasnost je data na Program o izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava sa ekonomskog koda -Tekući transferi pojedincima, isplata stipendija za 2024.godnu. Ovim izmjenama iznos od 209.090 KM predviđen je za isplatu  stipendija studentima sa prostora BPK,  koji su to pravo ostvarili za studijsku 2023/2024.godinu.

Zaključkom Vlade, na prijedlog resornog ministarstva saglasnsot je data STŠ "Hasib Hadžović" i MSŠ "Enver Pozderović" za potpisivanje ugovora o pružanju usluga cestovnog prijevoza učenika dok je OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“  data saglanaost za pokretanje postupka nabavke stalnih sredstava i opreme za realizaciju projekata "Obnova bibliotečkog fonda" i "Obnavljanje učionica računarskom opremeom, led televizorima" koji su finansirani od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Odobrena su i novčana sredstava JP RTV BPK Goražde d.o.o. na ime III redovne tranše za 2024.godinu.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, data je saglasnst  na niz podzakonskih akata na osnovu kojih se omogućava adekvatna primjena Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica na području BPka. Radi se o Pravilniku o finansiranju projekata i aktivnosti udruženja boračkih populacija  te Pravilnicima za ostvarivanje prava na naknadu putnih troškova za liječenje u inostranstvu branilaca i članova njihovih porodica, ostvarivanju prava za nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć za liječenje teških bolesti i teških tjelesnih povreda, prava na banjsko-klimatsko liječenje kao i  prava na zdravstvenu zaštitu branilaca i članova njihovih porodica.

Ministarstvu za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoline data je saglasnost za prijavu na Javni poziv za odoabir  korisnika Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava sa ekonomskog koda "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima sa projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije" koji je raspisan od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja" dok je Ministarstvu za unutrašnje poslove saglasnost data za potpisivanje ugovora za nabavku usluga servisiranja, kalibracije i verifikacije radara i etilometara.

Na jučerašnjoj sjednici odobreni su i tekući transferi općinama/gradu u sastavu BPK Goražde za mjesec mart 2024.godine. Iznos od 35.000KM odobren je  općini Pale u FBiH, a po 25.000 KM odobreno je Općini Foča u FBiH i Gradu Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti