Uvod u konačnu odluku

Obustavljeni radovi i u jedinom preostalom pogonu jame Raspotočje

06.04.2024. 08:37 / Izvor: Federalna.ba
rudnik

Nakon gotovo mjesec dana radničkog neposluha zeničkim rudarima isplaćene su zaostale plaće za januar i februar.

Nakon gotovo mjesec dana radničkog neposluha zeničkim rudarima isplaćene su zaostale plaće za januar i februar. S druge strane, Javno preduzeće Elektroprivreda BiH donijela je odluku o privremenoj obustavi radova u Raspotočju jedinom preostalom pogonu. Odluka je donesena na osnovu elaborata o tehno-ekonomskim pokazateljima prema kojima će biti određena i krajnja sudbina ovog rudnika. Privremena obustava radova je, pretpostavlja se, uvod u konačnu odluku o trajnom prekidu izvođenja rudarskih radova u Zenici.

I u posljednjoj od nekadašnje  tri jame zeničkog rudnika prizvodnja se obustavlja. Ugalj u jami Raspotočje zenički rudari više neće kopati. Neizvjesno je i do kada će privremena obustava biti na snazi.

"Odluka može biti na snazi najdalje do godinu dana. 150-200 ljudi će morati biti radno angažovano kroz inspekcijske poslove u toku ovog prekida”, navodi Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona Raspotočje RMU Zenica.

Veliki broj zeničkih rudara u toku privremene obustave bit će na takozvanom čekanju i za njh će biti regulisan materijalni status u vidu minimalca. Ostali komorati radit će na čuvanju jama i opreme za neka bolja vremena.

“Radnici koji neće učestovati u ovom periou rada u inspekciji bit će regulisani u skladu sa zakonima i imat će naknade u visini onoga što zakon kaže. Što se tiče opreme i čela - treba razgovarati tek onog momenta kada Vlada Federacije i Javno preduzeće Elektriprivreda donesu konačnu odluku o statusu Rudnika mrkog uglja Zenica”, dodaje Duraković.

Gubici u poslovanju koji se mjere desetinama miliona maraka, višemilionski dugovi, niska prozivodnja i slaba kvaliteta proizvedenog uglja ne daju nadu da će ovaj rudnik opstati. Privremena obustava radova je, pretpostavlja se, uvod u konačnu odluku o trajnom prekidu izvođenja rudarskih radova u Zenici, no to će biti odlučeno na osnovu elaborata o tehno-ekonomskim pokazateljima rudnika.

“Ako bi se i desio taj scenarij, moramo poštovati sva pravila i zakonske okvire, zbrinuti sve radnike koji su tamo uposleni, platiti sve obaveze koje su tamo, koje kao i u svim rudnicima zaostaju, ne smije niko ostati od tih rudara na ulici”, poručio je Sanel Buljubašić, v.d. direktora JP Elektroprivreda BiH.

“Treba ispitati i interes samih radnika Rudnika mrkog uglja Zenica po pitanju radnog angažmana, a i po pitanju interesa zasnivanja radnog odnosa u nekim rudnicima u sastavu Koncerna jer su proteklih nekoliko dana rudnici iskazivali te potrebe”, ističe Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika u rudnicima FBiH.

Zaostale plaće koje su zenički komorati posljednjih mjesec dana kroz radnički neposluh i proteste tražili isplaćene su im nakon što su vladajuće društvo i Ministarstvo energije, industrije i rudarstva pronašli rješenje koje je omogućilo da rudnik obavi isplatu. Bez proizvodnje neće biti više ni rudarskih plaća, no sve je i izvjesnije da neće biti više ni zeničkog rudnika, a da li će do toga doći bit će poznato narednih dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti