Farma otvorenog uzgoja

Koke kod Vidovića dnevno snesu 1.600 jaja: Dovoljno ih je samo pokupiti

06.04.2024. 10:46 / Izvor: Agroklub
farma

Foto: Agroklub

Jedina farma koka na otvorenom u općini Prozor-Rama. Uzgajaju oko 2.000 nosilica, a sva jaja prodaju

Obitelj Vidović je, u Ljubuncima u općini Prozor-Rama, prije nešto više od godinu dana, pokrenula farmu koka otvorenog uzgoja. Trenutno imaju oko dvije tisuće nosilica i dnevno proizvedu više od 1.600 jaja.

Uz pomoć projekta "Pokreni svoj posao" otvorili su farmu na kojoj radi cijela obitelj, a u planu je i širenje i zapošljavanje radnika.

Sve se proda

Ivan i Marijana su po cijele dane na farmi, no posla ima i izvan nje jer, kako kažu, koke hrane isključivo domaćom hranom koju sami posiju. Odlučili su se za otvoreni uzgoj jer su, kako navode, jaja kvalitetnija, iako je takav način uzgoja zahtjevniji i nosi određene izazove.

"Radim ja, moja supruga i naša djeca, koji su trenutno u školi, ne znam šta da vam kažem, život je borba, težak i trnovit put. Zahtjevno je, ali nema toliko vele posla, nego si obavezan od 0-24 stalno biti na farmi, paziti da ne bi lija, da ne bi or'o, jastreb", kaže vlasnik farme Ivan Vidović. 

I njegova supruga Marijana, ističe kako posao nije toliko fizički težak, koliko iziskuje stalnu obavezu i cjelodnevni posao na farmi. "Treba ujutro pustiti koke, nahraniti ih, pokupiti jaja, tri puta dnevno ih kupimo. Posla ima, sve prodamo u našoj općini i okolnim gradovima. Ljudi su jako zainteresirani, svi vole jaja iz domaćeg uzgoja na otvorenom", priča ova domaćica.

Planiraju proširenje

Interes za domaća jaja je posebice bio veliki sad pred blagdan Uskrsa, kad je potražnja veća od ponude, dodaje i navodi kako očekuju da će farma koka uskoro postići svoj puni kapacitet od oko 1.900 jaja dnevno.

"Živimo od ove farme, uglavnom zaradi se nešto, pristojna plaća, a u planu smo u narednim godinama ako Bog da proširiti i zaposliti još nekoga, ali vidjet ćemo šta će biti", s oprezom prezentuje planove.

Vidovićima je i za nastavak, ali i širenje proizvodnje, potreban novi, suvremeniji i veći smještaj za koke, jer su sadašnje prostorije stare štale dotrajale i nedostatne. Voljni su raditi, kažu, međutim, za realiziranje takve investicije, treba im pomoć općinskih i kantonalnih vlasti, koje do sada nisu imale sluha.

Inače, ovo je jedina farma koka na otvorenom u ovoj općini, a obitelj Vidović je s njom osigurala egzistenciju. Inače, posao su pokrenuli uz pomoć projekta koji su realizirale Udruga za poduzetništvo i posao Link iz Mostara i općina Prozor/Rama, uz financijska sredstva Europske unije i Savezne Republike Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti