Finansiranje najveći problem

Prezentiran "Model energetske tranzicije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine"

08.04.2024. 15:56 / Izvor: Akta.ba
Brčko

U Brčkom je danas održana prezentacija pod nazivom "Model energetske tranzicije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine".

U Brčkom je danas održana prezentacija pod nazivom "Model energetske tranzicije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine". Studiju su izradili profesor Vjekoslav Domljan i doktor Džemal Hadžiosmanović, a izradu je odobrila Vlada Brčko distrikta BiH uz finansijsku pomoć Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Mi predlažemo dobijanje pet megavata električne energije iz biomase, 25 megavata geotermalne i 32,5 megavata solarne energije", naveo je Domljan.

Po njegovim riječima jedini problem u ovom procesu jeste finansiranje ovog paketa koji košta oko 290 miliona KM te uspustavljanjem fonda za ove namjene Brčko može za pet do šet godina postati zeleni i održivi grad.

Konsultant na izradi Studije izvodljivosti Džemal Hadžiosmanović rekao je tokom prezentacije da je jako važno da se električna energije ne uvozi nego isporučuje drugima i da je ovako jedan sličan projekt na dobrom putu da zaživi u Konjicu.

"Ovo može biti dobar model dekarbonizacije energetskog sektora BiH koji za cilj ima očuvanje energetskog suvereniteta naše zemlje", naglasio je Hadžiosmanović.

Na današnjoj prezentaciji pored predstavnika lokalne vlasti, privrednika i zainteresovanih građana prisustvovao je i Sturat Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Blakan i ambassador Velike Britanije u BiH Julian Reilly.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti