Jačanje zaštite ljudskih prava

UPFBiH osniva Akademiju za društveno odgovorno poslovanje

09.04.2024. 11:50 / Izvor: Akta.ba
prezentacija upfbih

Realizacijom projekta povećat će se kapaciteti i perspektiva kompanija u BiH i poboljšati načini na koje provode nadzor.

Nakon Tuzle i Sarajeva Projekat "Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora u Bosni i Hercegovini" predstavljen je predstavnicima poslovne zajednice, institucija vlasti, sindikata, akademske zajednice, nevladinih organizacija i medija u Vitezu.

Kako je istaknuto tokom prezentacije, cilj Projekta "Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora u Bosni i Hercegovini" je unapređenje zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini promocijom provedbe Smjernica Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima unutar poslovnog sektora u BiH i EU smjernicama o društveno odgovornom poslovanju. Projekat, koji traje dvije godine, provodi Udruženje poslodavaca u FBiH u saradnji sa Unijom poslodavaca RS od februara ove godine, a finansira ga Evropska unija.

Realizacijom projekta povećat će se kapaciteti i perspektiva kompanija u BiH i poboljšati načini na koje provode nadzor kada je u pitanju zaštita ljudskih prava u provedbi poslovnih aktivnosti ili lanaca snabdijevanja. 

"Kroz ovaj Projekat želimo unaprijediti provedbu, ali i sadržaj zakona koji se odnose na zaštitu ljudskih prava u poslovanju, u vezi s usklađivanjem sa EU smjernicom o društveno odgovornom poslovanju, Smjernicama UN o poslovanju i ljudskim pravima te poticanjem dinamike reformi koje  BiH treba provesti na putu ka punopravnom članstvu u EU. Vjerujemo da će realizacijom ovog projekta poslodavci unaprijediti znanja, steći nova iskustva, te ih u konačnici ugraditi u kvalitet svojih proizvoda i usluga, što će poboljšati konkurentnost bh. kompanija", istaknuo je Mario Nenadić, direktor UPFBiH.

Projektnim aktivnostima predviđeno je osnivanje Akademije za društveno odgovorno poslovanje, kao obrazovnog programa za kompanije o uključivanju ljudskih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje.

"U okviru Projekta realizirat ćemo 10 regionalnih radionica i 10 online edukacija za oko 500 predstavnika višeg i srednjeg menadžmenta u kompanijama, kao i predstavnika sindikata i vlasti, tokom kojih će se učesnici educirati o stručnim znanjima o uticaju poslovanja na ljudska prava i praktičnim alatima i smjernicama koji će pomoći kompanijama da imaju veći pozitivan uticaj na zaštitu ljudskih prava u BiH", kazala je Mersiha Jusić, sekretar UPFBiH tokom prezentacije Projekta.

Takođe je planirano kreiranje mobilne aplikacije (APP), kao online resursnog centra za podršku kompanijama u provođenju nadzora u zaštiti ljudskih prava.

"Realizacijom projekta će se uspostaviti inkluzivni dijalog između socijalnih partnera, poslodavaca, sindikata i javnih institucija, o jačanju društveno odgovornog poslovanja i poboljšanju implementacije Smjernica UN o poslovanju i ljudskim pravima u BiH te usvojiti deklaracija o predanosti poslovnog sektora BiH Smjernicama UN o poslovanju i ljudskim pravima", naglasila je Jusić.

U sklopu projekta bit će urađena analiza i izvještaj o implementaciji Smjernica UN o poslovanju i ljudskim pravima u BiH.

"Kroz provedbu planiranih aktivnosti projekta smanjit će se negativni uticaj poslovnih aktivnosti na ljudska prava, uključujući pitanja vezana uz okoliš, radnu snagu i društvo i visoko ih pozicionirati te povećati zagovaračku snagu za realizaciju predložene politike", naglasila je Jusić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti