Dva kandidata

Naredne sedmice bit će poznato ime novog glavnog tužioca Tužilaštva KS

11.04.2024. 15:02 / Izvor: Avaz.ba
KS

Aktuelnoj tužiteljici Sabini Sarajlija petogodišnji mandat istječe početkom juna, VSTV zakazao imenovanje.

U utrci za glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo naći se  dva kandidata čije je imenovanje planirano za narednu sedmicu, tačnije za 18. april, na sjednici VSTV-a.

Radi se o Melihi Dugalija, zamjenici glavne tužiteljice KS i Hasanu Plehu, bivšem šefu kabineta smijenjenog glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića.

Aktuelnoj tužiteljici Sabini Sarajlija petogodišnji mandat istječe početkom juna. Ona je izabrana za glavnu tužiteljicu u maju 2019. godine, tada u utrci među četiri kandidata.

No, zbog disciplinske kazne više nema pravo da se kandidira na ovu poziciju niti je to uradila.

Na konkurs za glavnog tužitelja Tužilaštva KS, prijavila su se četiri kandidata.

Osim Melihe Dugalija i Hasana Pleha, prijavu se poslali i Nezir Sirćo i Dragan Šmit, ali su otpali već u prvom krugu nakon prvog kruga testiranja.

Početkom naredne sedmice, 15. aprila, u VSTV-u će biti obavljeni intervju s Dugalija i Plehom, koji je teško kompromitiran, piše "Avaz".

Oni će zatim predstaviti svoj program rada na sjednici.

Pleh je, prema pisanju "Avaza" vodio istrage u Tužilaštvu BiH iako za to nije bio ovlašten te da je učestvovao u "prljavim montažama" i sarađivao blisko sa smijenjenim i suspendiranim tužiocem Božom Mihajlovićem u slučaju svojevremeno optuženog Fahrudina Radončića.

Kada se pogleda šta je i kako radio, teško je očekivati da poljuljani VSTV BiH da šansu čovjeku za kojeg je OSA tvrdila da je zbog lične koristi “posušivao predmete” ratnih zločina, piše "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti