Da li je moguć ovaj scenario

Ekonomista objasnio da li je moguć bankrot gradova i opština u BiH

15.04.2024. 14:35 / Izvor: buka.com
novac

Trebaju li građani BiH strahovati od bankrota jedinica lokalne samouprave.analitičara Damira Bećirovića.

Nakon što je CRHOV RS u petak, 5. aprila, pokrenuo prinudnu naplatu s računa Opštine Bileća zbog kašnjenja u isplati duga po emisiji obveznica iz 2022.  godine, a istog dana je blokiran i račun opštine, u medijima je osvanula vijest da je opština bankrotirala.

Trebaju li građani BiH strahovati od bankrota jedinica lokalne samouprave, te da li je ovaj scenario zakonski moguć u BiH, pitali smo ekonomistu i analitičara Damira Bećirovića.

Što se tiče enititetskih zakona koji regulišu pitanje stečaja, kaže Bećirović za BUKU, moguć je stečaj pravnih lica u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave -na primjer, moguć je stečaj gradskog komunalnog preduzeća i slično, ali nije moguć stečaj nad imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koja se finansira iz budžeta, što faktički znači da stečaj opština i gradova pravno nije moguće proglasiti.

Ovo što se dešava u Bileći, a što mediji nazivaju bankrotom, pojašnjava, jeste u stvari potpuna nelikvidnost i blokada računa opštine.

“Posljedice ovoga su nemogućnost isplaćivanja plata zaposlenicima opštine i plaćanje dobavljača, čime su najviše pogođeni zaposlenici i građani, jer prvi ne primaju platu, a za građane opština ne može ostvarivati svoju funkciju njihovog servisa u punom kapacitetu. Što se tiče izlaza iz ove situacije, vjerovatno će doći do kratkoročnog krpljenja rupa kroz pomoć viših nivoa vlasti, a najavljuje se i podrška iz Srbije”, pojašnjava sagovornik BUKE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti