Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

17.04.2024. 11:14 / Izvor: Akta.ba
VLADA ZDK

Postignut je dogovor o smanjenju broja učenika u redovnim odjeljenjima u osnovnim i srednjim školama na području tog kantona.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i sindikata obrazovanja postigli su dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirza Mušija i predsjednici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH te Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić, postigli su dogovor o potrebi donošenja novih Pedagoških standarda za osnovnu školu i Pedagoških standarda za srednju školu.

Postignut je dogovor o smanjenju broja učenika u redovnim odjeljenjima u osnovnim i srednjim školama na području tog kantona, tako da je minimalan broj učenika sa 16 smanjen na 14, optimalan sa 24 na 20, a maksimalan sa 31 na 26 učenika, od školske 2024/2025. godine.

"Važnost društvene i pedagoške uloge škole, kao i stalne promjene u društvu u kojem živimo, nalažu nam da upravo kroz kvalitetan i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima, stvaramo što bolje uvjete za razvoj i unapređivanje odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području našeg kantona, a sve u najboljem interesu učenika i radnika škola", rekao je ministar Mušija, saopćeno je iz Press službe ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti