Upravna zgrada ide pod hipoteku

Kupci obveznica Elektrokrajine dobijaju i založno pravo na objekte u Banjaluci

17.04.2024. 14:03 / Izvor: Bloombergadria.com
RS

Elektrokrajina je u 2023. godini imala rast poslovnih prihoda za više od 26 miliona maraka, što je najviše posljedica rasta prihoda od pruženih usluga.

Elektrokrajina Banjaluka ide u dugoročno zaduženje prodajom obveznica na Banjalučkoj berzi u ukupnoj vrijednosti od 10 miliona maraka, odlučila je jučer Skupština akcionara tog preduzeća.

Na vanrednoj sjednici odlučeno je da se ide u prikupljanje sredstava putem javne emisije 10.000 korporativnih obveznica na domaćem tržištu, pojedinačne nominalne vrijednosti 1.000 KM.

Obveznice se emituju na pet godina, a Elektrokrajina je spremna da plati fiksnu kamatu od četiri odsto na godišnjem nivou, plus šestomjesečni Euribor na dan donošenja odluke o emisiji. Kamata se isplaćuje polugodišnje, a glavnica jednokratno po dospijeću.

Kako bi garantovala isplatu obveznica, Elektrokrajina će pod hipoteku staviti upravnu zgradu u Banjaluci, aneks upravne zgrade, tri garaže s ostavom, čija procijenjena vrijednost iznosi 15 miliona KM.

Hipoteka / založno pravo prvog reda bit će upisano u korist investitora.

Navedene nekretnine nalaze se u centru Banjaluke, prekoputa Gradske uprave Banjaluka, neposredno uz hotel Bosna.

"Cilj prikupljanja sredstava je obezbjeđivanje sigurne distribucije i prenosa električne energije kroz distibutivni sistem s ciljem nesmetane isporuke električne energije kupcima na području Banjalučke regije", ističu u Elektrokrajini.

Novac im je potreban za refinansiranje postojećeg duga prema dobavljačima i kreditorima, kao i za investicije u rekonstrukciju i sanaciju distributivne mreže.

Očekivani efekti su poboljšanje likvidnosti i solventnosti preduzeća, stalnost poslovanja, smanjenje broja radnika i rashoda, kao i povećanje efikasnosti poslovanja.

Rupa od 19,34 miliona KM u najvećoj distribuciji

Elektrokrajina je u 2023. godini imala rast poslovnih prihoda za više od 26 miliona maraka, što je najviše posljedica rasta prihoda od pruženih usluga.

Rasli su im i poslovni rashodi za više od 20 miliona KM usljed rasta, između ostalog, nabavne vrijednosti prodate robe, troškova plata i nematerijalnih troškova.

Uz ostale prihode i troškove, godinu su zaključili s neto dobiti od 2,23 miliona KM, uz rast u odnosu na 2022. godinu, kada je profit iznosio 605 hiljada KM.

Međutim, opterećuje je gubitak ranijih godina od 19,34 miliona KM.

Dugoročne obaveze smanjene su sa 72,2 na 64,77 miliona KM, usljed smanjenja obaveza prema povezanim pravnim licima, ali i za otplatu obveznica.

S druge strane, kratkoročne obaveze i rezervisanja su povećani, što je posljedica dospijeća obaveza prema dobavljačima u zemlji.

Kratkoročna potraživanja su smanjena sa 23 miliona na 14,9 miliona, najviše usljed smanjenja potraživanja od kupaca u zemlji.

I dalje je likvidnost mala, odnosno gotovina kojom su raspolagali na kraju 2023. godine iznosila je svega 78 hiljada maraka.

Inače, zavisna preduzeća (ERS), koja vrše distribuciju električne energije, zaključila su prošlu godinu u plusu.

Uz rast prihoda, pojedina od njih pet uspjela su da povećaju akumuliranu neraspoređenu dobit. Pred najvećim među njima -Elektrokrajinom je još dug put da ispliva iz ranije napravljenih gubitaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti