OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA prvu grupu obveznika

Zvanično počeo novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj

17.04.2024. 15:00 / Izvor: Akta.ba
FISKALIZACIJA

Naime, novi Zakon o fiskalizaciji je u članu 8. propisao postojanje operatera fiskalnog sistema.

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike.

Javni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog sistema i Poreske uprave, te rokove u kojima se sprovodi postupak inicijalne fiskalizacije.

Prema tome, prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju dosadašnji obveznici fiskalizacije koji su bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, kao i oni koji su do danas registrovali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase do dana objavljivanja Javnog poziva za ovu grupu.

S tim u vezi, Poreska uprava poziva obveznike prve grupe fiskalizacije da najkasnije u roku od 60 dana, odnosno do 17. juna 2024. godine, pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije podnošenjem prijave za registraciju poslovnog prostora, zahtjeva za izdavanje bezbjednosnog elementa i zahtjeva za subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije.

"Obaveza Poreske uprave je da sprovede postupak registracije poslovnog prostora i mjesta prometa, postupak izdavanja bezbjednosnog elementa i postupak subvencionisanja troškova inicijalne fiskalizacije. Dakle, preduslov za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije je da poreski obveznik sa Poreskom upravom ima zaključen ugovor o korišćenju Elektronskog sandučeta Poreske uprave i ugovor sa ovlašćenim operaterom fiskalnog sistema radi isporuke i postavljanja elektronskih fiskalnih uređaja", saopšteno je iz Poreske uprave.

Naime, novi Zakon o fiskalizaciji je u članu 8. propisao postojanje operatera fiskalnog sistema, te je Poreska uprava Republike Srpske, na osnovu sprovedenog postupka javnog poziva i uslova koje je operater dužan da ispuni, odobrila operatera fiskalnog sistema.

U skladu sa Javnim pozivom, obaveza operatera je da izvrši isporuku i postavljanje elektronskog fiskalnog uređaja, što podrazumjeva uslugu obuke poreskog obveznika, postavljanje sistema za obradu fiskalnih računa, ugradnju softvera za izdavanje računa, integraciju bezbjednosnog elementa i povezivanje sa sistemom za upravljanje fiskalizacijom najkasnije do isteka roka za fiskalizaciju prve grupe obveznika fiskalizacije. Pored toga, obaveza operatera je i da odmah nakon uspostavljanja fiskalne konekcije u poslovnom prostoru obveznika fiskalizacije izvrši izuzimanje fiskalnog modula iz fiskalne kase i najkasnije u roku od osam dana dostavi ga Poreskoj upravi.

Rok za okončanje postupka inicijalne fiskalizacije odnosno za registrovanje prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja prve grupe obveznika u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i podzakonskim aktima, je šest mjeseci od dana isteka roka za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije, tj. 17. decembra 2024. godine.

"Paralelno sa objavom Javnog poziva, Poreska uprava Republike Srpske danas započinje i medijsku kampanju kojom će obveznicima fiskalizacije u Republici Srpskoj predstaviti sve potrebne korake i preduslove koje trebaju ispuniti kako bi brzo i jednostavno prešli na novi sistem fiskalizacije, kao i sve prednosti nove fiskalizacije. Kampanja će, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije biti realizovana putem štampanih, digitalnih i elektronskih medija, kroz objavu sadržaja Javnog poziva, te emitovanjem promotivnih video spotova, koji imaju cilj bolju informisanost obveznika o novom sistemu fiskalizacije", kazali su.

Podsjećamo, ranije su za portal Akta.ba iz Poreske uprave pojasnili razlike starog i novog sistema, kao i koja su to nova pravila za obveznike definisana Zakonom.

Novi model fiskalizacije u odnosu na stari će za rezultat imati smanjenje operativnih troškova poreskih obveznika, ukinut će nepotrebne troškove administracije, a također i u smislu štampanja kontrolnih traka za fiskalne račune, čuvanja kontrolnih traka, godišnji servis fiskalnih uređaja itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti