Aktualni zakon bio "fijasko"

Vlada KSB usvojila zakon o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrada

18.04.2024. 15:34 / Izvor: Fena
ksb

Zakon još treba proći skupštinsku proceduru, a njime je konačno uređena oblast upravljanja zgradama.

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je na današnjoj sjednici u Travniku Prijedlog zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade.

Nacrt zakona usvojen je u lipnju prošle godine nakon što se aktualni zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrada, usvojen prije nekoliko godina, pokazao kao potpuni fijasko.

Zakon još treba proći skupštinsku proceduru, a njime je, kazao je ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova KSB Amir Šečibović, konačno uređena oblast upravljanja zgradama koja je zanemarena u poslijeratnom razdoblju.

"Zakon je po mišljenjima onih koji su ga izradili, a i onih koji su ga čitali, odličan. Imat ćemo jasne principe, zakone i odredbe. Definirali smo sve detalje za sve dijelove zajedničkih prostorija, tako da imamo hodogram i za upravitelje i za stanare, da je apsolutno jasno što je čija obveza, što je čija nadležnost i, na kraju krajeva, tko kontrolira provođenje svih tih nadležnosti. Javna rasprava trajala je malo duže, no mi u Ministarstvu smo uzeli sebi za pravo pričekati sve općine da se izjasne. Svi vezani za ovu oblast mogli su iznijeti svoj stav, opravdane primjedbe smo usvojili i ovo je zakon svih građana KSB", rekao je Šečibović.

Što se tiče starog zakona, on nikada nije zaživio zbog cijena, ali i nepostojanja kaznenih odredbi za neplaćanje.

"Stvar s upraviteljima bila je stvar cijene. Nisu se mogli uklopiti u cijenu, a ni načini plaćanja nisu bili definirani. Sada je jasno, ako je 50+ posto stanara donijelo odluku o izboru upravitelja i žele plaćati, da i ostali stanari moraju tako raditi. Međutim, kaznene odredbe prethodno nisu bile regulirane, pa smo imali stanare koji nisu imali obvezu tako postupati. Sad smo sve to definirali. Kad je u pitanju cijena, gledali smo cijene u drugim kantonima, usklađene su našem standardu i donijeli smo cijenu koja će biti prihvatljiva i za stanare i za upravitelje. Ne bi više trebao biti problem neplaćanja i kašnjenja u plaćanju. Cijena je 0,30 feninga za stanare, 0,35 KM za poslovne prostore. Ostavili smo prostora i općinskim vijećima da se uključe u ovaj proces", rekao je Šečibović.

Dodao je i da će kontrolu provedbe Zakona preuzeti nadležni inspektori i samo Ministarstvo.

"Kontrolu će raditi nadležni inspektori koji će biti u obvezi usmeno upozoriti one koji krše zakon i u roku tri dana donijeti rješenje. Drugostupanjska instanca je Ministarstvo. Tako da će onaj tko ne bude poštovao zakon biti izložen kaznenim odredbama i bit će prisiljen platiti", dodao je ministar Šečibović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti