OSIGURAN RAST

Skupština Brčkog: Usvojene izmjene nekoliko zakona o plaćama

25.04.2024. 11:27 / Izvor: Akta.ba
BRČKO DISTRIKT

Na ovaj način osiguran je rast plaća u istom iznosu za sve zaposlene.

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je po žurnom postupku izmjene zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u Policiji i pravosuđu, korisnika proračunskih sredstava u Skupštini, Izbornom povjerenstvu i Uredu za reviziju javne uprave i institucija u Distriktu, zaposlenih u tijelima javne uprave i institucijama Brčko distrikta i izmjene Zakona o papirima od vrijednosti. 

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je potreba za izmjenama ovih pet zakona nastala zbog povećanja najniže plaće u Republici Srpskoj na 900 KM.

"Naš Zakon previđao je da viša najniža plaća u entitetima bude osnovica za obračun plaća u Brčko distriktu. Ukoliko bi se ta osnovica i primijenila bila bi ugrožena fiskalna stabilnost. Iz tog razloga izmijenjen je taj članak zakona u ovih pet zakona, na način da je osnovica utvrđena u iznosu od 65 do 70 posto od prosječne neto plaće u Distriktu", rekao je Milić.

Istaknuo je da će se nova osnovica za obračun plaća koja iznosi 767,22 KM primjenjivati od 1. srpnja do 31. prosinca tekuće godine.

Milić je naveo da je ovim izmjenama izvršena i prilagodba koeficijenata novoj osnovici i da je predviđen linearan rast plaća svim zaposlenima u iznosu od 165 KM.

"Na ovaj način osiguran rast plaća u istom iznosu za sve zaposlene. Budući da se kasni s predlaganjem rebalansa, izmjene ovih zakona bilo je nužno usvojiti po žurnom postupku. Ukoliko Vlada ispuni svoj dio obveza, rebalans proračuna bi u skupštinsku proceduru mogao ući već sljedećeg tjedna", pojasnio je Milić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti