Odbornici uz rudare

Ugljevik ne rudno bogatstvo i obraz: Stop koncesiji za ruskog oligarha

02.05.2024. 09:16 / Izvor: Agencije
te ugljevik

Odbornici Skupštine opštine Ugljevik jednoglasno su donijeli zaključke kojima se traži od nadležnih institucija da se obezbijedi nesmetan rad Rudnika i TE.

Odbornici Skupštine opštine Ugljevik jednoglasno su donijeli zaključke kojima se traži od nadležnih institucija da se obezbijedi nesmetan rad Rudnika i termoelektrane /RiTE/“Ugljevik” do 2050 godine i dalje, rekao je predsjednik lokalnog parlamenta Zoran Lazić.

"Zahtijevamo od uprave preduzeća RiTE Ugljevik, Elektroprivrede Republike Srpske i Vlade Republike Srpske da se koncesiono polje Ugljevik Istok 2 u cjelosti dodijeli rudniku “Ugljevik”- rekao je Lazić nakon tematske sjednice na kojoj je razmatrano aktuelna dešavanja oko dodjele koncesije i utvrđivanja eksplatacionog polja "Ugljevik Istok 2" te budućeg rada RiTE "Ugljevik". 

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao istakao je da je RiTE "Ugljevik" najznačanije preduzeće za ovu podmajevičku opštinu i cjelokupnu regiju, te da ona mnogo znači za cjelokupan razvoj ovog dijela Republike Srpske.

"Koncesija “Istok 2” treba da se vrati našem narodu i preduzeću RiTE “Ugljevik” da količine uglja ostanu za naše buduće generacije. Odbornici su bili jednoglasni i u zaključku da Skupština opštine Ugljevik ostaje saglasna sa mišljenjem koje je dato na sjednici još 2013. godine kojim se odbija koncesija data toj privatnoj firmi", pojasnio je Perić.

Podsjećamo, rudari i radnici ugljevičke kompanije vode borbu da se poništi ugovor o davanju koncesije za eksploataciju uglja na ležištu Ugljevik istok 2, koji je dat firmi "Comsar", čiji je vlasnik ruski biznismen Rašid Serdarov.

Pomenuti ugovor potpisan je 2013. godine, a njime se "Comsar" obavezao da će izgraditi novi blok termoelektrane u Ugljeviku, odnosno termoelektranu 3.

Radnici rudnika i termoelektrane Ugljevik nedavno su protestvovali zbog najava eksploatacije uglja iz jednog kopa koji je dat pod koncesiju Comsar Energy-ju. Pojedini analitičari kazali su da je neprimjereno što Vlada Republike Srpske još nije raskinula koncesioni ugovor sa ruskim oligarhom koji nije realizovao najavljene investicije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti