DATA SAGLASNOST

Direktoru ZZO KS plata povećana za 30 posto, pacijenti i javnost zgroženi

08.05.2024. 12:54 / Izvor: Akta.ba
kosovac

U vremenu kada onkološki pacijenti u Kantonu Sarajevu nemaju za lijekova, stiže jedna informacija koja demorališe kako pacijente, tako i cjelokupnu javnost.

U vremenu kada onkološki pacijenti u Kantonu Sarajevu nemaju za lijekova, stiže jedna informacija koja demorališe kako pacijente, tako i cjelokupnu javnost.

Naime, na prijedlog Ministra zdravstva Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 25.04.2024. godine, donijela je odluku o davanju saglasnosti za uvećanje plaće do 30% od osnovne plaće, direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muameru Kosovcu.

"Uvećanje osnovne plaće direktoru Zavoda iz tačke I ove odluke, a saglasno članu 15. Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa i institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kantona Sarajevo, odobrava se na osnovu pozitivnog poslovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu", navodi se u odluci.

ZZO KS

 

Podsjetimo, Muamer Kosovac je imenovan je 2022. godine na period od četiri godine iz reda uposlenika Zavoda kao nestranačka osoba, na poziciju koja pripada NIP-u.

Kosovac je magistar ekonomskih nauka, a na poziciju direktora Zavoda došao je sa radnog mjesta Rukovodioca interne revizije - Glavnog internog revizora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo sa ukupno 29 godina radnog iskustva od čega 14 godina na rukovodećim pozicijama.

U toku 2020. godine uz podršku Ambasade SAD završio je specijalističku obuku za compliance officera, te je imenovan od strane Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Operativnu grupu za zdravstvo u Kantonu Sarajevo.

Njegova trenutna plata kao direktora ZZO KS bez dodatnih primanja iznosi 3.544 KM, na šta ide povećanje od 1063 KM.

ZZO KS

 

Na ovu odluku Vlade KS reagovala je tridesetdevetogodišnja Amela Lala Lučkin iz Sarajeva, majla troje djece koja je prošle godine u aprilu operisana zbog karcinoma dojke.

Aktivna je na društvenim mrežama, gdje često piše statuse, proziva odgovorne I bori se za ostale pacijente koji već mjesecima nemaju lijekove.

Razoračana je kaže, u nadležne federalne vlasti koji ništa ne čine kako bi se situacija sa nedostatkom lijekova za onkološke pacijente u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu konačno riješila.

Iako ZZO KS nije nadležan za nabavku lijekova na KCUS-u nije mogla da ne reaguje na uvećanje plate direktoru u vremenu kada onkološki pacijenti nemaju za lijekova.

"Poslovanje Zavoda se ne mjeri po prihodima, jer to su pare ovog naroda. Nije to plaho neki doprinos direktora. Onkološki pacijenti i dalje nemaju terapije, al' direktoru zavoda je potrebnije.  Uštede na pacijentima, prenesu milione iz jedne budžetske godine u drugu i fale se dobrim poslovanjem. Još ih nije stid i uzeti nagradu u vidu povećanja plate, u iznosu koliko su većinom plate u realnom sektoru", poručila je razočarano.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti