Projekat digitalizacije javnih RTV servisa u BiH u završnoj fazi

13.05.2024. 17:11 / Izvor: Akta.ba
VM

Foto: Ilustracija

Realizacijom će biti omogućen prijem programa javnih RTV servisa u BiH putem DVB-T2 platforme digitalne zemaljske televizije.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o statusu Projekta digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini koji je, potpisivanjem ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje, dobio novi zamah u realizaciji, a nakon dužeg zastoja u provedbi druge i treće faze.   

Potpisivanjem Ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje za realizaciju Projekta digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini 3. 1. 2024. godine počeo je teći rok od 510 dana za puštanje cjelokupnog sustava u rad.

Ugovor su potpisali ministar komunikacija i prometa Edin Forto i predstavnici grupa ponuđača Sirius 2010 Banja Luka i Odašiljači i veze Zagreb.

Završetkom druge faze ovog projekta krajem ove godine bit će omogućeno praćenje zemaljske televizije putem novog digitalnog signala u većem dijelu BiH.

Realizacijom i treće faza na području cijele Bosne i Hercegovini bit će omogućen prijem programa javnih RTV servisa u BiH putem DVB-T2 platforme digitalne zemaljske televizije.

Za praćenje realizacije ovog ugovora Ministarstvo komunikacija i prometa je formiralo stručno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka ovog ministarstva i sva tri javna RTV servisa u Bosni i Hercegovini.

Nakon okončanja postupka prijema, montaže, testiranja i puštanja u rad nabavljene opreme Ministarstvo komunikacija i prometa će izvijestiti Vijeće ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti