UPUTILI SAOPĆENJE

Sindikat Energoinvesta: Nećemo direktora mimo zakona

19.05.2024. 11:16 / Izvor: Akta.ba
energoinvest

Sindikat radnika Energoinvesta uputio je saopćenje u kojem skreće pažnju na moguće nepravilnosti u procesu imenovanja direktora ove kompanije.

Sindikat radnika Energoinvesta uputio je saopćenje u kojem skreće pažnju na moguće nepravilnosti u procesu imenovanja direktora ove kompanije, u kojem, između ostalog, upozoravaju da "radnici Energoinvesta neće dozvoliti da, nakon dugogodišnjeg odricanja u cilju oporavka i opstanka kompanije, na čelo Energoinvesta bude postavljen direktor mimo zakona".

"Federalno ministarstva energije, rudarstva i industrije, nije dalo uvjerenje da će procedura imenovanja biti obavljena putem konkursa te je Sindikat Energoinvesta sazvao sjednicu Odbora i usvojio određene zaključke i aktivnosti. Podsjećamo javnost da je još u decembru 2023. godine novoimenovani Nadzorni odbor (NO) Energoinvesta poništio već provedenu, u skladu sa zakonom i internim aktima, konkursnu proceduru za izbor direktora Energoinvesta uz neuvjerljivo obrazloženje da je istu raspisao predhodni saziv NO Energoinvesta, i obećanje da će raspisati novi konkurs kojeg bi oni propratili "od početka do kraja", navodi se u saopćenju Sindikata.

Uvažavajući korektne odnose Sindikata i Nadzornog odbora, kao i resornog ministarstva, dodaju u saopćenju, radnici su prihvatili opasku i zahtjev novoizabranog Nadzornog odbora.

"Međutim, dato obećanje nije ispoštovano ni nakon četiri mjeseca. Umjesto raspisivanja konkursa, pojavljuje se zvanična informacija iz Ministarstva koja sugeriše da je "pronađen", kandidat za direktora, što samo po sebi navodi na zaključak da se umjesto konkursne procedure želi ići na imenovanje v.d. direktora, koji nije uposlenik Energoinvesta, a što nije u skladu sa zakonom. Dana 16. maja 2024. organizirano je protestno okupljanje radnika u terminu kada je zakazana sjednica Nadzornog odbora. Na sjednici Nadzornog odbora prezentiran je stav radnika i sindikata da su prevareni i dezavuisani te da ne prihvataju odstupanje od zakonom i Statutom propisane konkursne procedure za imenovanje direktora", navode iz Sindikata Energoinvesta.

Oni navode da je na sastanku s resornim ministrom Vedranom Lakićem održanom 17. maja, ministru spomenuto dato obećanje koje je prekršeno i jasno iznesen stav radnika i sindikata da se produži mandat aktuelnoj v. d. direktorici na još tri mjeseca, a da se u međuvremenu raspiše obećani konkurs za izbor direktora Energoinvesta.

"Ministar nije dao garanciju da će se ispoštovati zahtjev sindikata da se u skladu sa zakonom i internim aktima Energoinvesta provede izbor za direktora Energoinvesta, tačnije ono što je obećano prije četiri mjeseca. Napominjemo da je Energoinvest u dva navrata zbog imenovanja stranački podobnih kadrova bio pred stačejem. Zahvaljujući odlučnosti, hrabrosti, materijalnom odricanju i zajedničkom djelovanju menadžmenta kompanije, radnika i sindikata, Energoinvest je izmirio sve obaveze prema radnicima koje su u jednom momentu iznosile osam plaća te doveo Energoinvest u poziciju pozitivnog i stabilnog poslovanja", navodi se u saopćenju Sindikata Energoinvesta.

Radnici Energoinvesta, u sbom obraćanju su poručili, da neće dozvoliti da nakon dugogodišnjeg odricanja u cilju oporavka i opstanka kompanije na čelo Energoinvesta bude postavljen direktor mimo zakona, koji uz to nema potrebna iskustva i znanja da se nosi sa svim izazovima koje poslovanje Energoinvesta sa sobom nosi.

"Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da se naši zahtjevi ispoštuju i nećemo dozvoliti da se naš trud i odricanje tek tako izbrišu. Sindikat metalaca FBiH - Kantonalno povjereništvo Kanton Sarajevo, kao i Sindikat metalaca FBiH dali su punu podršku djelovanju i provođenju planiranih aktivnosti Sindikata Energoinvesta u cilju očuvanja kompanije i sudbine radnika", zaključeno je u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti