KANTONALNI SUD U SARAJEVU

Hadžibajrići, Karišik, Destanović i Novalija negirali krivicu

20.05.2024. 13:17 / Izvor: Avaz.ba
Sud

Foto: Ibrahim Hadžibajrić, Avaz

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu Ibrahim Haždibajrić i ostali uhapšeni u akciji "Start" su se izjasnili da nisu krivi, piše "Avaz".

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je ranije optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme "Plaza Group" zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Firma "Plaza Group" Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Ibrahim Hadžibajrić se tereti za više krivično pravnih radnji tokom mandata načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, a Alma Destanović za krivičnopravne radnje koje je počinila kao sekretarka uprave Općine Stari Grad Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo. Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanovć su prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom općine, kako bi ih dodijelili firmama "Parking tim", "EuroPark" i "Šemrani" u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno s Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem. Osim toga, optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Seid Hadžibajrić terete da su primili mito od Elmedina Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao Ibrahimu Hadžibajriću po njegovom penzionisanju.

Niz nezakonitih odluka

Zauzvrat Hadžibajrić je izdavao niz nezakonitih odluka u korist Elmedina Karišika i firme "Plaza Group" u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih odluka iz domena rješavanja općinskog načelnika, piše "Avaz".

Također, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM koje su posjedovali on i članovi njegove porodice na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bh. bankama Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Inače, ovo je prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo Kantona Sarajevo. U dijelu istrage koja se odnosila na najteže oblike izbornih prevara, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je prilikom prijave svoje tadašnje političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista, upotrijebio neistinit spis s kompletnim krivotvorenim obrascima Centralne izborne komisije BiH u kojima je zloupotrijebljeno na hiljade ličnih podataka građana BiH koji su, navodno, potpisali obrasce podrške njegovoj političkoj stranci za učešće na Opštim izborima 2018. godine.

Optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović terete i za nezakonito izdavanje odobrenja za građenje pravnom licu "Amko komerc" i Općini Stari Grad Sarajevo u ulici Dženetića čikma. Fahrudin Novalija se tereti da je dao mito Ibrahimu Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u općini Stari Grad koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u općini Baška Voda u Republici Hrvatskoj.

Optužnicom je predloženo oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.630.000 KM, a koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana, stambeno-poslovnog objekta, te prošireno oduzimanje imovinske koristi od 963.190 KM, a koja se sastoji od gotovog novca po računima, oročenim sredstvima u bankama u BiH, udjelu u investicionom fodnu i nekretninama.

U sklopu istrage Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je ostvarilo međunarodnu pravnu saradnju s EUROPOL-om, Republikom Francuskom, Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom, Republikom Turskom i UNMIK-Kosovo. Optužnicom je predloženo saslušanje 129 svjedoka, osam vještaka i izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza. Osim toga, radnje dokazivanja i doprinos u istrazi ostvarili su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Federalna uprava policije i Državna agencija za istrage i zaštitu, dok su službenu saradnju pružili Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U ovom predmetu ishodovano je više od deset sudskih odluka o mjerama osiguranja imovinske koristi stečene krivičnim djelom. Privremeno je oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicionom fondu koju su povjereni na čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom s kojom je ostvarena odlična saradnja u finansijskoj istrazi.

Imovina u Hrvatskoj

Poseban značaj saradnje ogleda se u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inozemstvu (apartman Ibrahima Hadžibajrića u Baškoj Vodi) na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine čime je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo postavilo temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inozemstvu.

Optužnicom je predloženo i oduzimanje svih predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela te izricanje mjera sigurnosti zabrane obavljanja službenih i drugih dužnosti te zabrana obavljanja određenih djelatnosti.

Optužnicom koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, predloženo je i produženje pritvora Ibrahimu Hadžibajriću, Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti