Prvi dan u Parlamentu BiH

13. Sarajevo Business Forum okupio predstavnike poslovne zajednice

22.05.2024. 11:05 / Izvor: Akta.ba
sbf

13. Sarajevo Business Forum počeo je danas u Parlamentu BiH.

13. Sarajevo Business Forum počeo je danas u Parlamentu BiH. Na ovaj jedan od najprestižnijih poslovnih događaja u Bosni i Hercegovini stigli su gosti iz raznih krajeva svijeta. Forum je okupio ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti. Danas će se na forumu razgovarati o ključnim ekonomskim pitanjima. Istražiti će se mogućnosti za ulaganje i zajedničku saradnju.

Forum je svečano otvorio Alek Bakalović, CEO Bosna Bank International. U uvodnom obraćanju je zahvalio prisutnima na dolasku i zaželio im srdačnu dobrodošlicu.

"Posebno se zahvaljujem predsjedništvu Bosne i Hercegovine koje je pokrovitelj ovogodišnjeg SBF-a. Ovaj forum širi pozitivan uticaj iz godine u godinu. Pažljivo pratimo progres. Ove godine dijelimo i jednu jako značajnu pozitivne odluku, a to je zeleno svjetlo na putu za EU. BBI banka želi ostvariti konekcije sa industrijom i investitorima. Također, želimo pokazati pozitivne slučajeve investicija do pozitivnih promjena. Ove godine imamo teme koje su značajne za eonomiju. Govorit ćemo o ključnim temama regionalne perspektive članstva u EU, njegove šire implikacije na rast i integraciju, dobiti uvide u vladine strategije, programe i inicijative za promicanje boljih ekonomskih izgleda”, kazao je Bakalović.

alek

U saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, diskutovati će se i o razvoju željezničke infrastrukture, istraživati mogućnosti uvida u strategiju, kapacitete i način pristupa Digitalnoj Evropi za Bosnu i Hercegovinu, te ispitivati potencijale turističke industrije s posebnim naglaskom na franšize i zdravstveni turizam.

Dr. Adnan Chilwan, CEO Dubai Islamic Bank Group također je izrazio zadovoljstvo zbog svog prisustva na SBF-u.

"Zaista mi je čast biti ovdje. Čestitam BBI banci na organizaciji i svemu što rade. Mi smo prvi koji su svijetu ponudili islamsko bankarstvo. To je zaista značajno. No, ovdje ne govorim o haosu u finansijama već o transformaciji principa. Mi ne nudimo servis kao samo "još jedna banka" već kao banka koja bismo htjela biti. Tehnologija je veliki korak za naprijed. U ovim godinama digitalizacije, riječ je o novim mogućnostima i rješenjima koja trebaju ljudima. Trebamo razmisliti kako možemo koristiti islamsko bankarstvo da poboljšamo industriju i ekonomiju. Poslovati pozitivno naša je misija", naglasio je Chilwan.

chilwan

Prisutnima se obratio i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

"Ovaj poslovni forum jedan je od najznačajnih događaja u regionu. Želim zahvaliti organizatorima koji su omogućili da u Sarajevu još jednom organizujemo ovako značajan međunarodni događaj. Bosna i Hercegovina je oduvijek bila mjesto susreta kultura. SBF već 13 godinu svjedoči našoj posvećenosti inovacijama. Iskoristimo priliku da pokrenemo strategije koje će poboljšati našu ekonomiju", poručio je Konaković.

konaković

Mehmet Fatih Kacir, ministar industrije i tehnologije Turske istakao je da je Turska otvorena za saradnju i dijeljenje svojih iskustava.

"Zadovoljstvo mi je biti danas sa vama u prekrasnom Sarajevu. Želim zahvaliti institucijama i ljudima koji su danas po 13 put na SBF-u. Kao ministar želim reći da je Turska otvorena za dijeljenje svojih iskustava na Balkanu. Mi smo dvije zemlje koje su povezane ekonomski i historijski. Turski investitori su zainteresovani za investiranje u vašu zemlju. Turska je snažan pomagač cijeloj regiji kada je u pitanju ekonomija te život u miru i prosperitetu. Nažalost ratovi, globalna ekonomija, nedostatak vode utiču na našu ekonomiju. Sve ovo je izazovno, ali nastavljamo pozitivno djelovati za ekonomski prosperitet.", naglasio je Kacir.

sbf

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine naglasio je da se danas na SBF-u otvaraju ključne teme za našu budućnost.

"Zadovoljstvo mi je vidjeti ovakav odziv na ovaj ekonomski forum. Drago mi je da otvaramo ključne teme za našu budućnost poslovanja u regionu. Nužno je da podržimo inicijative koje potiču stabilnost i ubrzane euroatlantske integracije naše zemlje. Ulaganje u zelenu ekonomiju je ključno kao i investicije u polju zelene energije. Također, važno je ulagati u ljude jer njih ne mogu zamijeniti nikakve tehnologije. Ljudi su ključni za naš uspjeh", poručio je Nikšić.

niksic

Sarajevo Business Forum, prestižna investicijsko-poslovna konferencija trajat će do sutra u Sarajevu. Ovaj događaj nudi posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti