Finansirala Vlada KS

Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a dobila sistem novog monitoringa

27.05.2024. 14:47 / Izvor: Akta.ba
KCUS

Zadatak svih uposlnika KCUS-a briga o pacijentima i posvećen rad iza kojeg stoji znanje i stručnost.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetio je protekle sedmice Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje se sastao sa v.d. direktorom Alenom Pilavom, te obišao Kliniku za kardiovaskularnu hirurgiju na kojoj je instaliran sistem novog monitoringa koji je Vlada KS iz budžetskih sredstava nabavila za potrebe liječenja pacijenata smještenih na ovoj klinici.

Kako je istaknuto tokom posjete, nabavkom navedene opreme KCUS ulazi u noviju fazu modernizacije i praćenja pred i postoperativnog oporavka pacijenta.

Ovo je prva faza realizacije cjelokupne nabavke, dok se u drugom dijelu očekuje dolazak mašine srce-pluća za perfuziju koja se koristi za potrebe operativnih zahvata kardiohirurških pacijenata.

Primjena ovih aparata sa svim njihovim prednostima će značajno pomoći u bržem oporavku pacijenata, te olakšati i ubrzati rad doktorima i ostalom medicinskom osoblju.

"Jedan od prioriteta Vlade KS je pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima Kantona Sarajevo, ali i šire, s obzirom na to da se radi o ustanovi koja pruža uslugu građanima Federacije BiH. Zadovoljstvo je vidjeti da je na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a u upotrebi najmodernija tehnologija, što nam je dodatni motiv da nastavimo ulaganje u zdravstvo. Kao Vlada KS nastavit ćemo podršku našim zdravstvenim ustanovama kada su u pitanju infrastrtuktura, kadrovsko kapacitiranje i uslovi rada", rekao je premijer Uk.

Doc.dr. Alen Pilav, v.d. generalnog direktora KCUS-a, upoznao je premijera Uka s dosadašnjim rezultatima rada, kao i narednim planovima KCUS-a. Istakao je da je u proteklom periodu povećan broj usluga i da je KCUS zahvaljujući i podršci direktora ZZO KS Muamera Kosovca i mr.med.sci.dr. Enisa Hasanovića, ministra zdravstva KS, objavio liste čekanja.

Također, informirao je premijera da se u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prošle godine bilježi povećanje broja pacijenata na svim klinikama.

Podsjetio je da je zadatak svih uposlnika KCUS-a briga o pacijentima i posvećen rad iza kojeg stoji znanje i stručnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti