Razvoj zapošljavanja

Putem 6 novih lokalnih partnerstava do zapošljavanja 260 osoba u BiH

28.05.2024. 11:06 / Izvor: Akta.ba
BiH

Cilj projekta je da osigura kreiranje i sprovedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada.

Jučer je u Sarajevu predstavljeno šest novih lokalnih partnerstava za zapošljavanje (LPZ) koja, pored već uspostavljenih 20 LPZ-ova u okviru projekta "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II" (LEP II), finansira Evropska unija (EU), te stručno i tehnički podržava Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je da osigura kreiranje i sprovedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od strane lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Od novih šest lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH se očekuje da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje, te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 600 nezaposlenih osoba. Očekuje se da će najmanje 260 osoba biti zaposleno nakon obuka.

Zamjenik šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Adebayo Babajide je tokom ovog promotivnog događaja istaknuo da je putem projekta koji podržava uspostavu lokalnih partnerstava za zapošljavanje, a koje realizira MOR, EU izdvojila 10 miliona eura što je rezultiralo stvaranju više od 1000 novih radnih mjesta i 200 novih biznisa.

Zaključio je da će "Evropska unija nastaviti pružati podršku sektoru zapošljavanja u Bosni i Hercegovini putem efikasnih i ciljanih aktivnih mjera na tržištu rada koje imaju očit uticaj na krajnje korisnike."

Ovaj promotivni događaj je bio prilika za razmjenu iskustava o pokretačima teritorijalnog razvoja zapošljavanja te su predstavljeni rezultati i postignuća 20 LPZ-ova koji su finansirani u okviru druge faze projekta.

"Više od jedne decenije, Međunarodna organizacija rada (MOR) podržava zemlje zapadnog Balkana i istočne Evrope da pilotiraju i prošire lokalna partnerstva za zapošljavanje. Ova partnerstva su moćni alati za decentralizovanu implementaciju politika zapošljavanja i svojim intervencijama mogu odgovoriti na specifične izazove zapošljavanja. U Bosni i Hercegovini je do sada trideset i devet LPZ-ova u preko 50 općina uspješno angažovalo institucionalne i aktere na tržištu rada i uz pomoć MOR razvilo specifične alate koji osiguravaju učešće svakog od tih aktera – od općina, službi za zapošljavanje, obrazovnih institucija, preduzeća do nevladinih organizacija.", naglasila je Lejla Tanović, koordinatorica Međunarodne organizacije rada u BiH.

Dosadašnja realizacija projekta LEP II se pokazala uspješnom i podržan je razvoj 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja su svojim djelovanjem prekvalifikovali 1127 nezaposlenih osoba od kojih je 440 zaposleno. Od 691 polaznika preduzetničkih obuka koje su se izvodile po metodologiji MOR-a – Započni i unaprijedi svoj posao (SIYB) uspostavljeno je 212 novih biznisa u BiH.

Radilo se primarno o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva uključujući žene, mlade i teško zapošljive osobe, koji su zahvaljujući podršci Evropske unije i relevantnih institucija u BiH i uz podršku LPZ-ova, iskoristili priliku, hrabro napustili "zonu komfora" i usudili se okušati u sasvim novim zanimanjima ili pokretanju novog biznisa.

Video sa rezultatima i dosadašnjim postignućima ovog projekta možete naći na linku, više informacija o projektu LEP II možete pogledati ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti