Politička situacija najveći problem

Ekonomski analitičar Muris Čičić: Rasteretiti privredu

18.06.2024. 08:14 / Izvor: Avaz.ba
Muris Čičić

Politička situacija trenutno predstavlja najveći izazov za bh. ekonomiju.

Politička situacija trenutno predstavlja najveći izazov za bh. ekonomiju, pa je o ekonomskim problemima, planovima i perspektivama nemoguće govoriti, a da se ne ukaže na one koji dolaze iz političkih kuhinja.

Nema budžeta

Ovo je za „Avaz“ izjavio ekonomski stručnjak i predsjednik ANUBiH Muris Čičić, potcrtavajući da ekonomski logične i potrebne mjere gube na značaju pred otporima koji idu u pravcu destabilizacije i separatizma.

"Činjenica da nije donesen budžet države, što je elementarna pretpostavka da nastavimo pregovore s EU, govori nam da RS i Srbija, uz podršku Rusije, ne dozvoljavaju da BiH napreduje. Zato mi možemo pričati o GDP-u, fiskalizaciji, Koridoru 5C, rastu industrijske proizvodnje, ali sve pada u vodu kad dođete u situaciju pregovora s Dodikom i ekipom dodikovaca", kaže Čičić.

Zato, kao ekonomski ekspert, mora govoriti o politici koja očigledno blokira svaki put ka boljem životu građana, počevši od budžeta BiH pa do reformi i evropskih integracija, te povlačenja sredstava iz Plana rasta Evropske komisije.

"Dosta je neracionalnih poteza RS, ali imaju i oni svoje interese. Budžeti se dobro pune, njima novac treba i tu bi trebalo povući ručnu kočnicu pa pokazati da oni ne pune budžete tek tako. Dominantno ih pune prometom iz FBiH. Oni zakoče ono što je interes svih nas, a ono što je interes samo njih neće da koče", ističe akademik Čičić.

Fiskalni set

Usvajanje zakona o minimalnoj plaći, koji bi pratio i set fiskalnih, bio bi više simboličan korak i pokazao bi da imamo neki cilj, kaže Čičić, komentirajući višemjesečno odlaganje njihovog usvajanja.

"Mi znamo da narod loše živi, da u BiH imamo plaće koje su ispod trećine prosjeka EU i standard ljudi mora ići prema gore. To je jedna stepenica, koju treba savladati uz rasterećenje privrede", dodaje Čičić.

Nemamo normalne partnere

"Ko god je za BiH, njen razvoj i napredak, treba se uključiti kako bi se primorali da usvoje mjere koje nas vode prema EU. U principu nisam za to da se na blokade odgovori blokadom, ali u ovoj situaciji mi nemamo normalne partnere. Ono što su nekad bili partneri sad se oblikuje u neprijatelje. To treba prepoznati i u skladu s tim praviti se i ponašati", naglašava Čičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti