Pokrenuta istraga

Energetska zajednica sazvala hitni sastanak povodom energetskog kolapsa u regiji

26.06.2024. 08:00 / Izvor: N1
dalekovod

Koordinacijska grupa za sigurnost opskrbe Energetske zajednice – podgrupa za električnu energiju sazvala je vanredni sastanak.

Koordinacijska grupa za sigurnost opskrbe Energetske zajednice - podgrupa za električnu energiju sazvala je vanredni sastanak kako bi se raspravljalo o nedavnom velikom mrežnom incidentu koji je doveo do nestanka elektroenergetskog sistema u Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini te djelomičnog raspada u Hrvatskoj, saopšteno je danas iz Energetske zajednice.

Sastanku je prisustvovalo preko 80 predstavnika, uključujući predstavnike Europske mreže operatora prijenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) i sudionike iz pogođenih zemalja. Tokom sjednice razmijenjene su informacije i preliminarni nalazi u vezi s nestankom struje.

Napomenuto je da ENTSO-E provodi detaljnu istragu, a konačni zaključci o uzrocima incidenta bit će objavljeni po njenom završetku.

U raspravama je također istaknuta potreba za pojačanom regionalnom prekograničnom suradnjom i koordinacijom, te nužnost jačanja infrastrukture za prijenos električne energije kako bi se bolje upravljalo i ublažili budući rizici.

Osim toga, integracija ugovornih strana u europsko unutarnje tržište električne energije prepoznata je kao kritičan korak. Pozivaju se ugovorne stranke da brzo završe prijenos i provedbu Integracijskog paketa električne energije unutar okvira Energetske zajednice.

Dodatne informacije bit će dostupne kako istraga bude napredovala, navodi se u saopštenju.

Energetska zajednica međunarodna je organizacija koja okuplja Europsku uniju i njezine susjede kako bi stvorili integrirano paneuropsko energetsko tržište. Organizacija je utemeljena Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice iz oktobra 2005., a na snazi je od jula 2006.

Ključni cilj Energetske zajednice je proširiti pravila i načela unutarnjeg energetskog tržišta EU na zemlje Jugoistočne Europe, crnomorske regije i šire na temelju pravno obavezujućeg okvira.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti