Ministarstvo zdravstva KS

Besplatni preventivni pregledi u KS, uskoro Javni poziv za zdravstvene ustanove

04.07.2024. 14:54 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo zdravstva

Besplatni preventivni pregledi ranog otkrivanja karcinoma dojke, grlića materice, debelog crijeva, pluća i prostate.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, zajedno s radnom grupom koja radi na pripremi preventivnih pregleda najčešćih oblika kancera, pokrenulo je i ove godine jedan od najznačajnijih projekata, putem kojeg će se građani Kantona Sarajevo moći prijaviti na besplatne preventivne preglede ranog otkrivanja karcinoma dojke, grlića materice, debelog crijeva, pluća i prostate.

"Naš primarni cilj je podizanje svijesti stanovništva o očuvanju svog zdravlja. Kroz edukacije i kampanje pokušat ćemo animirati građanstvo na stvaranje kontinuiranih navika za obavljanjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će sprovedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice, raka debelog crijeva,te raka pluća i prostate. Nakon dosadašnjih pozitivnih iskustava, nadamo se da će i ove godine odziv građana biti veliki i da će ove aktivnosti biti ogroman iskorak kako bismo na vrijeme sačuvali zdravlje naših građana", poručio je ministar Hasanović.

Ministarstvo zdravstva će uskoro raspisati Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS.

Dodatne informacije nakon objavljenog Javnog poziva, kao i sve ostale informacije vezane za prijave i kriterije, zainteresirani aplikanti će moći pronaći na službenoj stranici Ministarstva.

Svi pregledi za građane Kantona Sarajevo bit će potpuno besplatni!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti