U Bihaću počela realizacija projekta od 11 miliona eura

08.12.2012. 04:18 / Izvor: Fena
U Bihaću počela realizacija projekta od 11 miliona eura

Ukupna je vrijednost investicije oko 11 miliona eura, a trebala bi biti završena u martu 2015. godine. Dio je to Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, za koji je njemačka Vlada osigurala bespovratni grant u iznosu od 17,5 miliona eura. Ovaj historijski projekat implementira se u saradnji s njemačkom KfW bankom, Evropskom unijom (EU) putem IPA fondova i Fondom za zaštitu okoliša FBiH.

 

 

Preciscavanje

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević potpisao je u petak ugovor s predstavnicima njemačko-italijanskog konzorcija, koji čine njemačka firma "Pfeiffer" i "EMIT" iz Italije o izvođenju radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. 

Ukupna je vrijednost investicije oko 11 miliona eura, a trebala bi biti završena u martu 2015. godine. Dio je to Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, za koji je njemačka Vlada osigurala bespovratni grant u iznosu od 17,5 miliona eura. 

Općina Bihać ovaj historijski projekat implementira u saradnji s njemačkom KfW bankom, Evropskom unijom (EU) putem IPA fondova i Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH (FBiH). Iz IPA fondova za ovaj projekat osigurana su oko 3 miliona eura, a Fond za zaštitu okoliša FBiH obezbjedio je oko 5,9 miliona maraka. 

 "Općina je dužna u narednom budžetu planirati 4,5 miliona maraka za nastavak projekta", istakao je Galijašević dodajući da je određeni dio sredstava već osiguran kroz dosadašnje uštede u budžetu, otkako je preuzeo funkciju načelnika. 

 "Nakon ovog, iduće sedmice trebali bi potpisati još jedan ugovor u istoj vrijednosti investiranja“, kazao je načelnik Galijašević. 

 Postrojenje će biti izgrađeno na području Velhova, a paralelno će se provoditi i ostale aktivnosti na postavljanju dijelova kanalizacione mreže. Radi se o naseljima: Jezero-Privilica, Ozimice, Ružica, Prekounje, Hatinac, Bakšaiš - Kralje i Kamenica - Vrkašić. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti