FERK pokrenuo tarifne postupke za elektroprivredna poduzeća u FBiH

21.05.2013. 15:34 / Izvor: eKapija.ba
FERK pokrenuo tarifne postupke za elektroprivredna poduzeća u FBiH

FERK tarifne postupke pokreće na vlastitu inicijativu prije svega polazeći od činjenice kako je Pravilnikom o opskrbi kvalificiranih kupaca propisano da prijelazno razdoblje otvaranja tržišta traje do 1.1.2015. godine.

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK održala je danas u Mostaru 10. redovitu sjednicu.

Na sjednici su donesene odluke o provedbi tarifnih postupaka za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i to: tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti proizvodnje električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce, tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti distribucije električne energije i tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti opskrbe električnom energijom za nekvalificirane (tarifne) kupce.

Ovim odlukama započeli su postupci formalnih rasprava u tarifnim postupcima i postupak formalne rasprave o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sustava i o tarifnim stavovima za nekvalificirane (tarifne) kupce oba elektroprivredna poduzeća u Federaciji BiH.

Rok za podnošenje potrebnih dokumenata od javnih poduzeća je 21.6.2013. godine.

FERK tarifne postupke pokreće na vlastitu inicijativu prije svega polazeći od činjenice kako je Pravilnikom o opskrbi kvalificiranih kupaca propisano da prijelazno razdoblje otvaranja tržišta traje do 1.1.2015. godine. Tijekom prijelaznog razdoblja prestaju važiti tarifni stavovi za nekvalificirane (tarifne) kupce, (za kupce na 110 kV naponu i višem i kupce na 35 kV naponu su već prestali važiti tarifni stavovi, a kupcima na 10 kV naponu tarifni stavovi prestaju važiti od 1.1.2014. godine).

FERK mora voditi računa da otvaranje i funkcioniranje tržišta električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine u okviru jedinstvenog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini bude zasnovano na načelima reguliranog pristupa i odgovarajućim direktivama Europske unije, sukladno Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice, ratificiranom od Bosne i Hercegovine, uz poduzimanje mjera postupnog ukidanja unakrsnih subvencija između kategorija i grupa potrošnje.

Na sjednici su donesena rješenja o izdavanju prethodnih dozvola za izgradnju proizvodnih objekata:

  • Solarna elektrana STOLAC-A u Stocu, investitoru MAXIMA IST d.o.o. Mostar
  • Solarna elektrana SOLIS 01 u Lukavcu, investitoru SOLIS d.o.o. Lukavac
  • Solarna elektrana Ahimbašić 1 u Doboj Istoku, investitoru REMEDIA d.o.o. Tuzla
  • Solarna elektrana BINGO SOLAR 01 u Gradačcu, investitoru BINGO d.o.o. Tuzla
  • Solarna elektrana BUJACI u Goraždu, investitoru BAHEN GRADNJA d.o.o. Sarajevo,

te rješenje o izdavanju dozvole za rad-licence za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije SolarMax iz Mostara.

Utvrđeni su i nacrti dozvola za izgradnju proizvodnih objekata solarnih fotonaponskih elektrana "JOP HODOVO 1"  investitoru "JOP INVEST" d.o.o. Stolac, "BINGO SOLAR 03" investitoru "BINGO" d.o.o. Tuzla, "BE.23-1" investitoru "BEA" d.o.o. Tešanj, "OIL-AC 1" investitoru "OIL-AC" d.o.o. Mostar, "PAŽIN" investitoru "PAŽIN" d.o.o. Stolac i "FURNIR FIX" d.o.o. Doboj Istok, kao  i nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnja električne energije podnositelja zahtjeva "ECO ENERGY" d.o.o. Gračanica. FERK će posebno obavijestiti javnost o terminima i mjestu održavanja općih rasprava po ovim nacrtima.

Usvojene su obavijesti za javnost o podnesenim zahtjevima za izdavanje dozvola za izgradnju solarne elektrane "BIOTECH", podnositelja zahtjeva "BIOTECH" d.o.o. Busovača,  solarne elektrane "GLOBTEK" podnositelja zahtjeva "GLOBTEK" d.o.o. Grude, kao i obavijest o podnesenom zahtjevu za izdavanje dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnja električne energije podnositelju zahtjeva "G.M.C.BIH" d.o.o. Orašje.

Na sjednici je razmatrana i žalba kupca, te je usvojen Zaključak o žalbi kupca M.Z. iz M..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti