Caparol u Hadžićima otvorio novi proizvodni pogon

05.06.2013. 15:11 / Izvor: eKapija.ba
Caparol u Hadžićima otvorio novi proizvodni pogon
OTVORI GALERIJU

Planirana proizvodnja je namijenjena za bh. tržište te za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju, a proizvodi ispunjavaju najstrožije EU norme.

Caparol Sarajevo čiji se proizvodni pogoni nalaze u poslovnoj zoni Garovci, na bh. tržištu je prisutan već 15 godina. Konstantan razvoj i rast prometa, čak i u godinama recesije i stagancije tržišta ova  firma je potvrdila današnjim otvaranjem novog proizvodnog pogona za proizvodnju praškastog građevinskog ljepila. Vrpcu novog proizvodnoh pogona presjekli su direktor Caparol Sarajeva, Edhem Šabić, Općinski načelnik Hamdo Ejubović i gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić.

Trenutno ova firma ima 14 uposlenih od kojih je dvoje najmlađih, novozaposlenih, zaduženo direktno za proizvodnju. Još dvije mlade osobe sa područja općine Hadžići će dobiti posao već u ovom mjesecu, potvrdio je za općinski portal direktor Caparol Sarajevo Edhem Šabić. Kapacitet postrojenja za proizvodnju ljepila je 8 tona po satu, što omogučava proizvodnju od dva šlepera dnevno. Recepture za proizvodnju dolaze iz laboratorija iz Austrije i Njemačke, gdje su već godinama korištene i čiji je kvalitet testiran i dokazan. Sirovine za ljepilo su domaće, bosansko-hercegovačke osim aditiva koji dolaze iz Njemačke. Planirana proizvodnja je namijenjena za bh. tržište te za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju, a proizvodi ispunjavaju najstrožije EU norme.

"Prve korake prema našem cilju smo napravili uz pomoć gospode iz Austrije Wofgang Wiesinger-om i Robertom Ziehaus-om, na čemu smo im veoma zahvalni. Uvriježeno mišljenje o neažuronosti općinske administracije prilikom dobivanja saglasnosti i odobrenja za gradnju u našem slučaju je potpuno demantovano ljubaznošču i  ažurnošću svih službenika Službe za prostorno uređenje,urbanizam i građenje Općine Hadžići na čelu sa Općinskim načelnikom Ejubović Hamdom i pomoćnicom načelnika Izmirlić Irhanom", kazao je Edhem Šabić.

"Kada sam pozvan danas na ovu svečanost nisam znao šta da kažem u svom obraćanju. Nisam imao prilike da govorim u ovakvim situacijama u kojima se otvaraju male fabrike. Ja sam do sada uglavnom otvarao izložbe. Nema tu ništa loše, naprotiv. Ali sam pomislio da li ću ja čitav svoj mandat otvarati izložbe  i razne kulturne manifestacije.  Meni je ipak draže da otvorim neku malu fabriku ili proizvodni pogon gdje se ljudi zapošljavaju. Jer na taj način ćemo imati priliku da bude više i kulturnih događaja i izložbi. Čestitam domaćinu", kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

"Ispred Općine Hadžići mogu da potvrdim ono što je direktor već rekao. To znači da je naše opredjeljenje ne da komplikujemo život investitorima tražeći nemoguće stvari od njih, nego im se odmah u startu nametnemo kao partneri kojima je cilj da svaki projekat što brže dovedemo do kraja i imamo ono što danas ovdje vidimo. To je proizvodnja, zapošljavanje i prosperitet. Prvo nas, kao Hadžića pa onda i cijele BiH. Za razliku od mog uvaženog profesora, a sada gradonačelnika Sarajeva gospodina Komšića ja sam imao priliku da ovdje otvaram velike objekte. Upravo preko puta nas, 2006. godine otvorena je Argeta koja je bila najveća strana investicija te godine. Za deset mjeseci uloženo je 26 miliona eura. Svi vi koji ste danas ovdje i bavite se biznisom znajte da je Općina Hadžići uvijek spremna da primi one koji žele da investiraju. Svima vama i Caparolu želim mnogo sreće u budućem radu", kazao je Ejubović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti