BiH i Crna Gora razmijenile iskustva o uvođenju NCTS-a

05.11.2013. 13:06 / Izvor: eKapija.ba
BiH i Crna Gora razmijenile iskustva o uvođenju NCTS-a

Upravu za indirektno oporezivanje BiH posjetila je delegacija Uprave carina Crne Gore gdje se na zajedničkom sastanku raspravljalo o uvođenju NCTS-a, novog kompjuterizovanog provoznog sistema u dvije države.

Upravu za indirektno oporezivanje BiH posjetila je delegacija Uprave carina Crne Gore gdje se na zajedničkom sastanku raspravljalo o uvođenju NCTS-a, novog kompjuterizovanog provoznog sistema u dvije države.

NCTS  - novi kompjuterizovani provozni sistem trenutno koriste 32 zemlje (28 zemalja članica Evropske unije i 4 zemlje članice EFTA-e), a sve u cilju smanjenja trajanja provoznih carinskih procedura i olakšavanja prekograničnog prometa i protoka roba. Ovaj sistem omogućava kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu tzv. “carinu bez papira”, te manje redove kamiona na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama. Najveća prednost NCTS-a je mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnijeta deklaracija isprati cijeli tok transporta,  pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi.

Osim uštede vremena za sve korisnike NCTS je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova provoza.  Pripreme za uvođenje NCTS-a u Bosnu i Hercegovinu Uprava za indirektno oporezivanje BiH započela je prije godinu dana u smislu pripreme svih neophodnih propisa, nabavke odgovarajuće opreme i početka razvoja vlastite informatičke aplikacije. Čitav projekt radi se u okviru Twinning-a, a finasira se dijelom iz budžeta UIO, a dijelom iz IPA fodova EU.  Projekat NCTS-a za BiH, delegacji Uprave carina Crne Gore, u ime UIO BiH predstavila Svjetlana Perković, pomoćnica direktora UIO u Sektoru za IT i rukovodilac Projekta. Očekuje se da će Bosna i Hercegovina NCTS sistem uvesti početkom 2015. godine na nacionalnom nivou, a punopravna članica Konvencije o provozu treba da postane tačno godinu dana kasnije kada će se NCTS primjenjivati na internacionalnom nivou.

Uprava carina Crne Gore tek je uradila prve korake za uvođenje NCTS-a, te su u Banja Luci preuzeta iskustva UIO BiH kad je u pitanju prva faza pripreme za uvođenje NCTS sistema. Na sastanku u Banja Luci, prezentaciju o radu NCTS-a u Evropskoj uniji, održali su i predstavnici Carinske uprave Republike Slovenije, Stanislav Mikuž, zamjenik direktora i Jure Bačer, nacionalni koordinator za NCTS u Sloveniji kao carinskih organa koji od ulaska Slvenje u EU primjenjuju provozni sistem NCTS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti