Novo na tržištu: Briketirani ugalj firme Rimp Tuzla

11.11.2013. 10:58 / Izvor: eKapija.ba
Novo na tržištu: Briketirani ugalj firme Rimp Tuzla

Briketirani ugalj firme Rimp d.o.o. Tuzla se u svako doba može naći u prodaji. Trenutno je zastupljen u tržnim centrima Robot commerca, ali uskoro će se moći kupiti i na drugim prodajnim mjestima.

Kako idu hladniji dani, tako je povećana potražnja kako za izvorima toplote, tako i za drvima, ugljem, peletom i svim ostalim što može zagrijati naš dom.

Za bilo šta od ovoga da se odlučite, znajte da je potražnja velika, a energenata malo. Tako je ovih dana i povećanja potražnja za mrkim ugljem budući da rudnici Ugljevik i Kakanj nemaju toliko ovog energenta, kolika je potražnja za njim.

No briketirani ugalj firme Rimp d.o.o. Tuzla se u svako doba može naći u prodaji. Trenutno je zastupljen u tržnim centrima Robot commerca, ali uskoro će se moći kupiti i na drugim prodajnim mjestima.

Inače, briketiranje uglja je nova djelatnost Rimpa iz Tuzle, koji se bave i projektovanjem, montažom i ugradnjom geotermalnih toplotnih pumpi.

Kako nam kaže direktor ove firme, Nusret Hadžiibrišević, briketni ugalj je pakovan u vrećama od 25 kilograma i veličine je jednog limuna.

Kako ističe njihova proizvodnja nije velika i neće u velikoj mjeri promjeniti stanje na tržištu, ali će svakako pomoći. Rimp dnevno proizvede od 40 do 50 tona ovog uglja.

Trend pakovanja uglja u brikete u Evropi je prisutan odavno, no sada ga sve više prihvata i naše tržište.

Briketi od uglja spadaju u ogrijev koji ima bolje karakteristike od samog uglja, a najveća mu je prednost što ima jako nizak nivo sumpora i pepela. Ugljeni briketi se mogu automatski ložiti što eliminiše problem oko stalnog održavanja vatre.

Granulacije briketnog uglja veličine oraha ili limuna zbog svoje iznimne kvalitete i kalorične moći koriste se u zagrijavanju domaćinstava bilo da ložite peć-šporet ili da imate vlastiti sistem centralnog grijanja.

Briketi su inače najekonomičniji način korištenja čvrstih sredstava za grijanje sa jedne strane, i najčistiji način grijanja stambenog ili poslovnog prostora sa druge strane. Korištenje otpadne strugotine i ugljene prašine u briketiranom (presovanom) stanju daje energetsko-kalorijske vrijednosti iznad vrijednosti najkvalitetnijeg uglja, a pri tome je doprinos zdravlju čovjekove sredine nemjerljiv.

Briketi prilikom sagorijevanja u bilo kojim sistemima grijanja na čvrsto gorivo, ne stvaraju nikakve štetne produkte osim onih koje je priroda definisala. Dakle, nema pepela, štetnih gasova i slično.

Dodatna prednost ugljenog briketa je i u tome što održava konstantnu temperaturu pa time nalazi široku primjenu u ugostiteljskim objektima i restoranima.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti