Zbog suše smanjen izvoz ljekovitog bilja i šumskih plodova

11.12.2012. 03:45 / Izvor: Fena
Zbog suše smanjen izvoz ljekovitog bilja i šumskih plodova

Oko 30 firmi u ovoj godini izvezlo je ljekovitog bilja u vrijednosti oko 16 miliona KM.

Ljekovito bilje

Redovna godišnja skupština Grupacije za otkup, proizvodnju i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova Vanjskotrgovinske komore BiH održana je danas u Sarajevu.

Na skupštini je istaknuto da je oko 30 firmi, članica grupacije, u ovoj godini izvezlo ljekovitog bilja i šumskih plodova u vrijednosti oko 16 miliona KM, dok je u 2011. ta brojka iznosila više od 22 miliona KM.

U ovoj godini povećan je izvoz eteričnih ulja za 40 posto, a zbog suše je smanjen izvoz ljekovitog bilja i šumskih plodova, a najviše sušenih gljiva.

Posebno ohrabruje sve veće učešće gotovih proizvoda u strukturi izvoza, a učešće na međunarodnim sajmovima i razvoj novih proizvoda donosi i nova izvozna tržišta, od SAD-a i Kanade, do Turske i velikog broja zemalja EU.

Direktor kompanije Prirodno bilje iz Banje Luke Nedeljko Kusturić kazao je da je prethodna godina bila rekordna za ovu grupaciju, te da je izvoz bio sedam puta veći od uvoza.

Naglasio je da je urađena dobra promocija resursa samoniklog ljekovitog bilja, kao i da će od ove skupštine raditi na promociji plantažne proizvodnje ljekovitog bilja kojom se najbolje štite ugrožene biljne vrste, a postiže se i stabilno snabdijevanje i kontrolirana proizvodnja.

"Imam najveću individualnu plantažu kamilice u našoj zemlji koja se prostire na 35 hektara, a u toku naredne godine mogu najaviti otvaranje dvije slične plantaže na području Tomislavgrada i Livna, i činim sve kako bi kamilica postala svojevrstan brend Bosne i Hercegovine", rekao je Kusturić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti