Predstavljeni paketi ponude zdravstvenog turizma u okviru projekta AHVN

07.01.2014. 12:47 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljeni paketi ponude zdravstvenog turizma u okviru projekta AHVN

Učesnici radionice- članovi mreže AHVN su još jednom izrazili podršku projektu te naglasili da je realizacija ovog pionirskog projekta u oblasti zdravstvenog turizma veliki pomak na području promocije svih kapaciteta Sarajevske regije.

U okviru projekta Adriatic Health and Vitality Network –AHVN, Jadranska mreža za zdravlje i vitalnost, koji finansira EU kroz program IPA Adriatic, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA organizirala je radionicu u Sarajevu  s ciljem jačanja kapaciteta članova lokalne mreže koju čine poliklinike, stomatološke ordinacije, turističke agencije i hoteli sa područja Sarajevske regije. U prvom dijelu radionice fokus je bio na paketima ponude zdravstvenog turizma, dok je drugi dio radionice bio posvećen održivosti i razvoju vještina u zdravstvenom turizmu.

Činjenica je da Bosna i Hercegovina posjeduje značajne bogate turističke potencijale, kao i kvalitetne zdravstvene usluge po povoljnijim cijenama u poređenju sa drugim zemljama regije, EU i svijeta. Zdravstveni turizam predstavlja vrlo važnu tržišnu nišu koja može doprinijeti razvoju održivog turizma i na području naše regije, koja nudi i obilje kulturno-historijskih, prirodnih i drugih znamenitosti koje unapređuju kvalitet ponude. Međutim, ono što nedostaje za uspjeh na tržištu jeste strateška orijentacija, umrežavanje ponuđača, razvijeni i komplementarni paketi usluga, te uspješna komunikacija sa krajnjim korisnicima, što je očekivani rezultat projekta AHVN. Uz jačanje mreže između partnera u projektu i kreiranju zajedničkog jadranskog turističkog brenda, kroz projekt AHVN doprinijeti će se integraciji turističkih proizvoda iz oblasti zdravstva sa lokalnom i regionalnom prirodnom i kulturnom baštinom.

U skladu sa navedenim, na radionicu je prezentirano 11 različitih paket aranžamana u oblasti zdravstvenog turizma među kojima su: Plastična i rekonstruktivna hirurgija; Screening za menadžere; Paket zdravog mršavljenja ''Sky fit'' ; Mini paket za žene ''Ruža'' ; Holistička provjera zdravstvenog stanja ... Navedeni paketi, sa listom pružalaca usluga će biti sastavni dio AHVN portala na regionalnom nivou koji je u završnoj fazi izrade. Svaki pacijent tj. putnik će imati pravo izbora zdravstvene ustanove po vlastitoj želji, smještajnog objekta prema platežnoj mogućnosti i odlaska na grupne ili individualne izlete, u zavisnosti od zdravstvenog stanja ili ličnih interesovanja.

Učesnici radionice- članovi mreže AHVN su još jednom izrazili podršku projektu te naglasili da je realizacija ovog pionirskog projekta u oblasti zdravstvenog turizma veliki pomak na području promocije svih kapaciteta Sarajevske regije i otvara različite mogućnosti napretka za sve članice mreže.

Projekt AHVN-Adriatic Health and Vitality Network - Jadranska mreža za zdravlje i vitalnost je projekt koji je odobren u okviru prvog poziva IPA ADRIATIC Programa čiji je cilj kreirati regionalnu mrežu ponuđača zdravstvenih i turističkih usluga, na nivou Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije i na taj način podržati održivi zdravstveni turizam u partnerskim regijama uz povećanje vrijednosti usluga u tržišnim nišama u medicinskom, alternativno- zdravstvenom, banjskom i aktivnom turizmu.

Vodeći partner u projektu AHVN je Ekonomski fakultet u Sarajevu, dok je Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA lokalni partner. Ostali partneri su Grad Buzet (Hrvatska), Asocijacija Green Home Podgorica (Crna Gora), Oljka doo -Hotel Tartini- Piran (Slovenija ), Asocijacija Healthy Entrepreneur Koper (Slovenija).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti