Vlada USK-a usvojila nacrt strateškog plana razvoja

21.02.2014. 08:19 / Izvor: eKapija.ba
Vlada USK-a usvojila nacrt strateškog plana razvoja

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na jučer održanoj sjednici u Bihaću, usvojila je, između ostalog, program rada Službe za zapošljavanje USK-a za ovu godinu.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na jučer održanoj sjednici u Bihaću, usvojila je, između ostalog, program rada Službe za zapošljavanje USK-a za ovu godinu.

Direktor Službe Nijaz Delić kazao je da će u ovoj godini mjere aktivne politike zapošljavanja uglavnom biti usmjerene na podsticanje kategorija koje se teško zapošljavaju, samozapošljavanje, obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju.

Prema riječima ministra zdravstva i socijalne politike USK-a Amira Murića, prije tri godine ova služba je bila u teškoj situaciji, ali sestanje u proteklom vremenu stabilizovalo. Obaveze se redovno izvršavaju i stvoreni su uvjeti, kako je dodao, da se Služba može bazirati na realizaciju programa zapošljavanja.

Ministri su zadovoljni i prezentiranim Nacrtom strateškog plana razvoja USK-a. Razvojna agencija USK-a, u ulozi koordinatora iznijela je proces njegove izrade za period 2014. - 2020. godina, te je upućen u skupštinsku proceduru. U kreiranju ovog značajnog dokumenta su učestvovali predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora, a Agencija je dokument oblikovala i kreirala u saradnji sa Institutom za međunarodni razvoj iz Hrvatske, koji je osigurao kvalitetnu konsultantsku podršku. Tokom izrade dokumenta, podršku je pružio i UNDP, koji je na raspolaganje stavio metodologiju za izradu strategije razvoja, koja je zastupljena u zemljama Evropske unije (EU).

Integrirana strategija razvoja USK-a je identificirala šest razvojnih prioriteta iz oblasti privrednog razvoja, zaštite okoliša i komunalne infrastrukture, te društvenog razvoja. Sačinjen je indikativni financijski okvir, prema kojem je potrebno oko 180 miliona KM za provođenje trogodišnjeg akcionog plana. Od ukupnog iznosa iz budžeta USK-a moguće je osigurati oko 33,5 posto, dok će preostala sredstva biti osigurana od ostalih nivoa vlasti u BiH, te iz dostupnnih međunarodnih fondova. Razvojna agencija će imati značajnu ulogu u praćenju implementacije ovog plana i u procesu privlačenja sredstava iz drugih dostupnih izvora.

"Riječ je o veoma važnom dokumentu, koji predstavlja elementarni osnov za odlučivanje o raspolaganju društvenim resursima u svim naprednim društvima. Tačnije, primjenom strateškog dokumenta minimizira se uticaj političkih kompromisa, pri donošenju strateških odluka, a društvo prelazi na koncept razvoja zasnovan na brojevima, odnosno resurse i energiju usmjerava na one aktivnosti od kojih će društvo u cijelini imati najveću korist", kazao je direktor Razvojne agencije Haris Komić.

Stoga je veoma važno, kako je dodao, imati valjan Strateški plan razvoja, te isto tako uspostaviti valjane mehanizme za njegovo provođenje i praćenje provedbe. Stoga je Agencija, u suradnji sa državnim i entitetskim institucijama, pokrenula proces izrade sistema za upravljanje razvojem, koji će omogućiti da se u USK-u i svim općinama uspostave funkcije praćenja projekata u pripremi i u implementaciji, a podaci će u cijelosti biti dostupni javnosti.

"Nedavno smo bili u prilici da model prezentiramo svim kantonima i nadležnim federalnim institucijama, gdje je ocijenjen kao izuzetno dobar primjer. Za USK je jako važno da se što prije usvoji Strateški plan razvoja, te da se sistematski krene u njegovu implementaciju", kazao je Komić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti