Na tržište Bliskog Istoka isporučeno 77 proizvoda iz 11 bh. kompanija

13.03.2014. 11:47 / Izvor: eKapija.ba
Na tržište Bliskog Istoka isporučeno 77 proizvoda iz 11 bh. kompanija

Prvi kontejner bh. proizvoda isporučen je na tržište Bliskog istoka, a u završnoj su fazi pregovori za plasiranje vode "Oaze" u luksuznom pakovanju - kaže bh. biznismen sa švicarskom adresom Muhamed Pršeš.

Tokom ljeta prošle godine bosanskohercegovački biznismen sa švicarskom adresom Muhamed Pršeš u luksuznim prostorijama firme "Bin Sagr Group" u Dubaiju održao je prigodnu prezentaciju bosanskohercegovačkih proizvoda koji se nesmetano mogu izvoziti na to tržište.

Osam mjeseci nakon toga, prvi kontejner bh. proizvoda isporučen je na ovo tržište.

"Sa ponosom moram istaći da je ovo tek početak velikog izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na tržiste Bliskog istoka. U ovom prvom kontejneru isporučeno je 77 naših proizvoda iz 11 bh. kompanija i to As iz Jelaha i njena grupacija Vispak, Kent, Oaza, Klas, te Hepok Mostar, Kondisa Sarajevo, Voćar Brčko, Sava i Spektar Drink Bijeljina i Akova- Ovako Sarajevo. Ovo je start i u planu smo da otvorimo nekoliko firmi na Bliskom istoku u Kataru, Rijadu i naravno Dubaiju, te jednu kompaniju u Bosni i Hercegovini koja bi direktno radila ove izvozne poslove", objašnjava on.

Prema njegovim riječima, barijera je probijena i sada kreću u dalju ekspanziju.

"Zadnjih osam mjeseci živio sam na realciji Dubai-Cirih-Bosna i Hercegovina, a sa mojim biznis partnerima snimili smo potrebe tog tržišta. Shodno tome, u narednih dvanaest mjeseci na tržište Bliskog istoka planiramo izvesti proizvode iz još dvadesetak bh. kompanija, što bi našu ponudu zaokružilo na nekih 600 – 800 bosanskohercegovačkih artikala, a u najlošijoj varijanti očekujemo izvoz od nekih 500 kontejnera bh. proizvoda. Vrijednost robe u jednom kontejneru je do nekih 50.000 eura. Konkretno, u završnoj smo fazi pregovora za plasiranje vode Oaza u niz lanaca najpoznatijih svjetskih hotela na tom području. Oaza bi za te kupce išla u luksuznim staklenim bocama", istakao je Pršeš.

Iako ovakve poslovne poduhvate prate i razni problemi, kako kaže, ovdje se radilo o čistim bisnis relacijama gdje su sve strane, i kupci i prodavci i on kao posrednik dobili svoj dio zarade.

"Nije bila uključena niti jedna nevladina organizacija, niti neko od zvaničnih organa BiH, jedino sam imao medijsku podršku iz Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i naravno medija iz naše zemlje koji su popratili ovaj projekat. Takođe, mnogo mi je pomogao i gospodin Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete iz Bosne i Hercegovine. Iskoristio bih priliku i zahvalio se svim kompanijama koje su učestvovale u realizaciji ovog izvoza naših proizvoda jer ovo je prvi korak ka definitivnom osvajanju ovog tržišta", napominje Pršeš.

Uz to, poziva sve kompanije iz naše zemlje koje imaju proizvode za ovo tržište da se jave kako bi i njihove proizvode uvrstili u ovaj izvozni asortiman, navodi se u informaciji dostavljenoj putem Bhdinfodeska Birmingham.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti