Željeznice FBiH i HŽ Cargo pokreću inicijativu za oživljavanje unske pruge

18.03.2014. 11:50 / Izvor: Fena
Željeznice FBiH i HŽ Cargo pokreću inicijativu za oživljavanje unske pruge

Predstavnici Željeznica FBiH i HŽ Cargo održali su jučer u Sarajevu sastanak na kojem su razgovarali o pitanjima vezanim za tehničko-tehnološku i komercijalno-ekonomsku saradnju i o oživljavanju unske pruge.

Predstavnici Željeznica Federacije BiH i HŽ Cargo održali su jučer u Sarajevu sastanak na kojem su razgovarali o aktuelnim problemima i pitanjima vezanim za tehničko-tehnološku i komercijalno-ekonomsku saradnju i o oživljavanju unske pruge.

Predsjednik Uprave Željeznica FBiH Nijaz Puzić je izjavio novinarima da su razgovarali o komercijalno-tehničkoj saradnji, odnosno mogućnostima saradnje u prijevozu u toj oblasti i da čitav taj logistički lanac pokušaju zajednički rješavati.

"Također, posebna tema je bila tehničko-tehnološka saradnja. Poznato je da funkcionišemo zajednički od Luke Ploče do Čapljine i pokušali smo na adekvatan način da otklonimo i riješimo neke smetnje", dodao je Puzić.

Treća tema razgovora odnosila se na inicijativu koja će ići od Željeznica FBiH i HŽ Cargo u vezi s prometom unskom prugom.

"Ta pruga ne funkcioniše, kod Knina ima dio obrušenog kolosijeka. Zajedničkog smo stava i o procjenama tržišta da postoji roba čiji bi prijevoz bio interes na toj pruzi, pa ćemo pokušati zajedno s resornim ministarstvima tu inicijativu proslijediti i probati zainteresovati HŽ infrastrukturu da se taj dio pruge osposobi", kazao je Puzić.

Danijel Krakić, direktor Društva HŽ Cargo,  kazao je da su imali  vrlo otvoren i na momente teži razgovor.

"Bitno je da smo našli 'zajednički jezik' za mogućnost dalje saradnje. Dogovorili smo se o mogućnostima kako dalje sarađivati, a u isto vrijeme poboljšati i rad obiju firmi. To za HŽ Cargo znači povećanje prometa, povećanje prijevoza, povećanje rada, ali ne samo za HŽ Cargo, već za Luku Ploče i za srednjodalmatinske luke u Republici Hrvatskoj", kazao je Krakić.

Sa strane ŽFBiH, po njegovim riječima, to također znači mogućnosti za povećanje rada i prijevoza tereta.

Krakić je izrazio uvjerenje da će formirane radne grupe uraditi dio posla da više ne bi bilo problematičnih situacija. Dodao je da su dosadašnji sporazumi, odnosno protokoli za suradnju već pomalo 'demodirani' i da ih je potrebno obnoviti, a cilj je da se to postigne u naredne dvije sedmice.

Puzić je odgovarajući na pitanja novinara kazao da s kolegama iz HŽ putničkog saobraćaja također planiraju održati sastanke, posebno imajući u vidu da su prošle godine ukinute određene linije.

Što se tiče "talgo vozova", Puzić je povrdio da su oni bili pripremani za tzv. 3B - Beograd, Beč, Budimpešta, ali da je jedan od problema bio skupo održavanje. Namjera je da FBiH nekorištene "talgo vozove" iznajme turskim željeznicama i trenutno se čeka raspisivanje javnog tendera u Željeznicama Turske za najam tih putničkih vozova.

Iz Željeznica FBiH su radi unapređenja regionalne saradnje željeznica najavili i sutrašnji sastanak s delegacijom Željeznica RS-a i Željeznica Srbije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti