Jagma za lične dokumente

22.03.2014. 09:11 / Izvor: Nezavisne novine
Jagma za lične dokumente

Na lokacijama za izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola već danima vladaju gužve, jer su građani požurili da stare dokumente, koji im ističu ove godine, zamijene novim.

Na lokacijama za izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola već danima vladaju gužve, jer su građani požurili da stare dokumente, koji im ističu ove godine, zamijene novim.

Ako se po jutru dan poznaje, redovi će biti još duži u sedmicama ispred nas, jer je 20. aprila hrišćanski praznik Vaskrs/Uskrs. Tada se očekuje dolazak velikog broja bh. državljana iz inostranstva, koji će da iskoriste priliku da zamijene dokumenata.

Ogorčenje u petak nije krila Dragana Raljić-Jovanović, koja je u prostorijama banjalučkog CJB-a čekala zbog lične karte.

"Već sat čekam. Neefikasni su i rade samo dva šaltera", ističe ona.

Iz CJB Banjaluka kažu da su zamjena ličnih karata i vozačkih dozvola kojima je istekao rok važenja od deset godina, te izdavanje elektronskih ličnih karata, razlozi zbog kojih dolazi do povećanog broja zahtjeva.

"Najviše zahtjeva zaprimamo za zamjenu ličnih kartata. Pozivamo građane kojima ističe ili je istekao rok važenja ličnih dokumenata, lične karte i vozačke dozvole, da izvrše svoju zakonsku obavezu i podnesu zahtjev za zamjenu", navodi Marija Markanovć, portparol CJB Banjaluka.

I Marija Matić, portparol CJB Prijedor, potvrdila je da je u posljednje vrijeme na šalterima za izdavanje ličnih dokumenata primjetno povećanje broja građana sa zahtjevima za izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola.

"U proteklom periodu broj podnesenih zahtjeva za izdavanje ličnih karata iznosi 4.322, dok je za isti period prošle godine bio ukupno 1.021 zahtjev", precizira Matićeva.

Službenici koji rade na izdavanju ličnih karata u Bihaću kažu da se već danima susreću s povećanim brojem zahtjeva. Iz CJB Istočno Sarajevo takođe su potvrdili da je broj građana koji dolaze da podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata povećan u tom gradu, ali i u Foči i Palama.

Ipak, ovi problemi nisu prisutni baš u svim gradovima. Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, kazala nam je da kod njih nisu zabilježene gužve, a isto su nam potvrdili i u CJB Doboj.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) kažu da povećan broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata ne utiče nepovoljno na rad sistema, niti su zabilježeni bilo kakvi tehnički problemi.

"Napominjemo da ove godine ističu 866.103 lične karate i 462.494 vozačke dozvole", kaže Amila Opardija, portparol IDDEEA.

BROJKE

866.103 lične karte ističu ove godine

462.494 vozačke dozvole će isteći do kraja decembra

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti