Gradiški i crnogorski privrednici jačaju saradnju

19.04.2014. 08:11 / Izvor: eKapija.ba
Gradiški i crnogorski privrednici jačaju saradnju

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da je privredna saradnja odličan osnov za razvijanje partnerskih i prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i predstavnici najznačajnijih crnogorskih kompanija iz oblasti industrije, prerade mesa, trgovine i turizma, posjetili su jučer Gradišku, gdje su na načelnikom opštine Zoranom Latinovićem i gradiškim privrednicima, razgovarali o mogućnostima jačanja privredne saradnje gradiških i crnogorskih privrednih subjekata.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da je privredna saradnja odličan osnov za razvijanje partnerskih i prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom.

"Upriličili smo živi kontakt najistaknutijih gradiških privrednika sa njihovim kolegama iz Crne Gore. Očekujem da će već danas doći do konkretnih aranžmana i ugovora između naših voćara, povrtlara, uzgajivača stoke i drugih privrednika sa vlasnicima velikih trgovačkih lanaca i prerađivačkih kapaciteta iz Crne Gore", rekao je Latinović.

Vođa crnogorske delegacije, predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović rekao je da postoji obostrani interes za privrednu saradnju.

"Pred nama je nova turistička sezona, kada će se udvostručiti broj stanovnika u Crnoj Gori. To je odlična šansa za vaše proizvođače, koji , kako smo vidjeli imaju odličnu ponudu, ali i za dolazak turista iz Republike Srpske na crnogorsko primorje", rekao je Grbović.

Đorđije Goranović, vlasnik Mesne industrije „Goranović“, koja u svom sastavu ima dvije klaonice, inače najveće na Balkanu, iskazao je optimizam nakon današnjeg susreta sa gradiškim privrednicima.

"Zainteresovan sam za uvoz tovne junadi i svinja. Očekujem da ćemo sklopiti konkretne ugovore, te da će saradnja ići obostrano, i uvoz žive stoke i izvoz gotovih proizvoda na bh tržište", rekao je Goranović.

Dragan Bokan vlasnih najvećeg trgovačkog lanca u Crnoj Gori, „Voli“ izrazio je interes za otkup većih količina voća i povrća sa područja gradiške opštine.

"Drago mi je da je nakon 3-4 godine krize došlo do saradnje sa vašim privrednicima, koji su opstali i imaju kvalitetnu proizvodnju. Šanse za saradnju su velike i vjerujem da ćemo ih iskoristiti", rekao je Bokan i dodao da su tri ključna uslova za otkup proizvoda, kontinuitet u isporuci, kvalitet i tržišna cijena proizvoda.

Vlasnik jedne od vodećih turističko-ugostiteljskih kompanija „NTC“, Ranko Jovović, istakao je da je veoma važno da se uspostavi kvalitetna trgovinska saradnja Gradiške i Crne Gore. Jovović je rekao da se njegova kompanija bavi i distribucijom inostranih proizvoda u Crnoj Gori, te da u tom kontekstu želi da uspostavi bolju saradnju sa firmama iz Republike Srpske.

I gradiški privrednici ohrabreni su posjetom crnogorskih kolega, koju im je upriličio načenik Latinović.

Momčilo Banjac, vlasnik preduzeća „Minea“, kaže da ima šta ponuditi velikom crnogorskom tržištu.

"Naša paleta proizvoda je raznovrsna i veoma kvalitetna i zadovoljava sve standarde. Nedostaju nam ovakvi susreti, kako bismo pokazali da imamo modernu i kvalitetnu proizvodnju", rekao je Banjac.

U okviru posjete Gradišci, crnogorska delegacija obišla je gradsku „Toplanu“, preduzeća „Minea“ i „Vitamix“, svinjogojsku farmu „Top farm“, „Agroindustrijsku zonu“ Nova Topola i voćnjake „Agroimpeksa“ u Jablanici. U popodnevnim časovima crnogorskoj delegaciji pridružiće se i Ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Dragan Đurović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti