U UIO BiH predstavljen software za analizu i upravljanje rizicima

24.04.2014. 16:46 / Izvor: eKapija.ba
U UIO BiH predstavljen software za analizu i upravljanje rizicima

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH danas je održana prezentacija posebnog software-a za analizu i upravljanje rizicima, koju je direktorima poreskih uprava u Bosni Hercegovini prezentovao specijalni tim

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH danas je održana prezentacija posebnog software-a za analizu i upravljanje rizicima, koju je direktorima poreskih uprava u Bosni Hercegovini prezentovao specijalni tim sastavljen od članova Tehničke misije MMF-a, službenika UIO i poreskih uprava Republike Srpske i Federacije BiH. Na prezentaciji su bili Miro Džakula, direktor UIO, Zora Vidović, direktorica Poreske uprave Republike Srpske i  Midhat Arifović, direktor Poreske uprave Federacije BiH.

U periodu od 09.04. do 15.04.2014. godine u UIO je održana posebna radionica na kojoj su učestvovali predstavnici Tehničke misije MMF-a zajedno sa službenicima UIO i poreskih uprava Republike Srpske i Federacije BiH. Tom pilikom urađena je posebna verzija informatičke aplikacije za analizu i upravljanje rizikom, koju bi trebale koristiti sve tri poreske adminstracije u Bosni i Hercegovini, a koja će u narednom periodu biti u fazi testiranja.

Trenutno, svaka od poreskih administarcija u BiH koristi vlastite sisteme za analizu i upravljanje rizikom, koji sadrže isključivo interne podatke, a koji nisu dovoljni za proces kvalitetnog upravljanja rizikom. Zato je uz pomoć MMF-a izrađena nova informatička aplikacija koja će sadržavati sve neophodne podatke iz svih poreskih administracija, kako bi proces analize i upravljanja rizikom bio što efikasniji. To će u konačnici značiti puno efikasnije i bolje kontrole kod poreskih  obveznika i poboljšanje prikupljanja svih indirektnih i direktnih prihoda u budžete, a ujedno će se smanjiti i poreske prevare na najmanji mogući nivo.

Do pune implementacije nove informatičke aplikacije, na današnjem sastanku je dogovorena i međuinstitucionalna saradnja svih poreskih uprava u BiH, s posebnim osvrtom na razmjenu podataka, koji će poslužiti boljem i efikasnijem obavljanju kontrolnih aktivnosti na terenu, a samim tim i poboljšanju naplate svih javnih prihoda u Bosni i Hercegovini.

Članovi Tehničke misije MMF-a su na kraju izrazili punu podršku svim poreskim upravama u BiH za uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica koje će se isključivo baviti kvalitenom analizom i upravljanjem rizicima.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti