Fircon Mostar osnovao Visoku školu primijenje ekonomije

02.05.2014. 08:18 / Izvor: eKapija.ba

Nakon višegodišnjeg savjetničke djelatnosti u pružanju usluga iz oblasti poreza, financija i računovodstva, Fircon d.o.o. Mostar odlučio je proširiti djelatnost osnivanjem Visoke škole primijenjene ekonomije Fircon Mostar.

Nakon višegodišnje savjetničke djelatnosti u pružanju usluga iz oblasti poreza, financija i računovodstva, Fircon d.o.o. Mostar odlučio je proširiti djelatnost osnivanjem Visoke škole primijenjene ekonomije Fircon Mostar.

"Ravnajući se sloganom koji promovira djelatnost Fircona odlučili smo da je vrijeme ponuditi novi sadržaj, odnosno novu djelatnost Fircon grupe. Visoka škola je logičan slijed razvoja naše djelatnosti pa smo prihvatili izazov i pokrenuli projekt osnivanja visoke škole pod nazivom: Visoka škola primijenjene ekonomije Fircon Mostar", kazao je za eKapija.ba v.d. direktor Augustin Mišić, dodajući da sami naziv govori da su odstupili od uobičajenog stereotipa poslovne ekonomije i ponudili program koji jamči stručno osposobljavanje studenata za zvanja na koja su se opredijelili.

Polazna teza za utvrđivanje misije i strategije Visoke škole Fircon u oblastima obrazovanja studenata jeste promijenjen pristup visokom obrazovanju i odstupanje od dosadašnjeg stereotipa u visokom obrazovanju.

Misija visoke škole je da ponudi inovacije, praktični rad i kvalitetno obrazovanje koje će poboljšati način razmišljanja kod studenata i omogućiti njihovo brže reagiranje u različitim situacijama, povećati njihovu pouzdanost i spremnost da profesionalno prihvate odgovornost.

"Rad u malim grupama u suvremeno opremljenim učionicama, te visoko razvijen informacijski sustav omogućit će studentima stalnu komunikaciju s našim iskusnim i vrsnim predavačima, od kojih mnogi broje uspješno dobivene tržišne utakmice", dodaje on.

Osim toga, polaznicima će na raspolaganju biti i vrhunska literatura, interaktivna nastava, fleksibilno vrijeme pohađanja nastave, kao i širok izbor dodatnih sadržaja poput savjetovališta za studente ili  organiziranih sportskih aktivnosti, sve sa ciljem što bržeg i uspješnijeg integriranja u gospodarsku stvarnost.

Izrađeni studijski programi usredotočeni su na stjecanje praktičnih znanja koja će omogućiti brzo i aktivno uključivanje u poslovnu zajednicu.

Studijski program obuhvata Dodiplomski stručni studij: Računovodstvo i financijski menadžment i Dodiplomski studij: Poduzetništvo i poslovno upravljanje, a stiču se akademska zvanja  Prvostupnik (bachelor) primijenjene ekonomije - Smjer: Računovodstvo i financijski menadžment i akademsko zvanje Prvostupnik (bachelor) primijenjene ekonomije - Smjer: Poduzetništvo i Poslovno Upravljanje

Pored temeljnog cilja, zadaci visoke škole će biti praćenje društvenih potreba i prilagođavanje akademskih profila, dok je kvaliteta nastave i učenja kroz studijski program strateška odrednica Visoke škole Fircon.

Studijski program vrednovat će se u ciklusima od 3 do 5 godina nakon kojih će slijediti revizija programa, a poboljšanje programa sprovodit će se redovno, najmanje jednom godišnje, kroz interne mehanizme za unapređenje kvaliteta.

Visoka škola će imati partnerstva sa poduzećima i javnim institucijama kroz koja će uključiti veliki broj ljudi iz prakse u izvođenje studijskog programa, posebno u onom dijelu programa koji treba osigurati zaposlenost.

Za potrebe izvođenja nastave i nastavnih sadržaja Visoka škola Fircon je osigurala prostor ukupne površine 1500 m2, a za potrebe I. godine studija osiguran je prostor koji odgovara propisanim standardima.

Svoju djelatnost Visoka škola Fircon će obavljati na temelju Rješenju o registraciji donijetog od strane Općinskog suda Mostar od 07. 03. 2014. godine, dok je početak rada planiran za školsku 2014./2015. godinu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti