INTERA TP: Dodjela diploma za polaznike programa Moja Praksa i WorkReadyNow

03.09.2014. 15:49 / Izvor: eKapija.ba

U INTERA Tehnološkom Parku, 2.9.2014., je održana dodjela diploma polaznicima dvaju programa u sklopu projekta Partnership for Innovation, financiranog od strane USAID-a.

U INTERA Tehnološkom Parku,  2.9.2014., je održana dodjela diploma polaznicima dvaju programa u sklopu projekta Partnership for Innovation, financiranog od strane USAID-a.

Riječ je o programu „Moja Praksa“ namijenjenom studentima završnih godina informatičkih fakulteta i nezaposlenim IT inženjerima te programu "WorkReadyNow" u kojem su sudjelovale mlade nezaposlene visokoobrazovane osobe svih struka.

Oba zanimljiva programa su namijenjena mladim ljudima koji imaju priliku steći praktična znanja i vještine kako bi bili spremniji za buduće radne izazove.

U drugom ciklusu održavanja programa „Moja Praksa“ sudjelovala su 43 polaznika (studenti i nezaposleni mladi IT inženjeri) su kroz tromjesečnu praksu i rad na realnim projektima u renomiranim IT poduzećima stekli značajno iskustvo i reference za buduće zaposlenje. Polaznici su pored praktične obuke prošli niz obuka iz područja poslovnih vještina i projekt menadžmenta.

Projekat su podržala poduzeće Eronet, Nsoft, Wizard, INTERA TP, HERA, IT Odjel i More Screens koji su dali velik doprinos kroz mentorstvo za projekte na kojima su studenti radili, najčešće mobilne i web aplikacije.

"Program je bio jedno izrazito pozitivno iskustvo, gdje smo imali priliku steći praktična znanja na stvarnim projektima u realnom sektoru. Tijekom samog programa, imao sam priliku naučiti o SCRUM metodologiji, te o raznim modernim načinima upravljanja projektima", izjavio je Dario Kordić, polaznik 2.generacije programa „Moja Praksa“.

Program WorkReadyNow! (WRN!) fokusiran je na razvoj i jačanje osnovnih poslovnih vještina koje su potrebne kako bi mladi pronašli posao i bili uspješni na radnom mjestu.

U prvom ciklusu održavanja sudjelovalo je 26 mladih visokoobrazovanih osoba (pravnici, sociolozi, ekonomisti, komunikolozi). Pored zanimljivih radionica, seminara polaznici su imali priliku za pojedinačne za razgovore s budućim potencijalnim poslodavcima s područja Mostara, kroz informativne intervjue. Ovaj projekat su podržala poduzeća: UniCredit Bank, Alfa Therm, Nsoft, Fircon, Smed enginering, Degordian, Finaco-r, More screens  i organizacijama GOPA for B&H, Službi za zapošljavanje, Redahu, UNDP-u i Turističkom klasteru Hercegovina te Federalnom ministarstvu poduzetništva i obrta koje su sudjelovala u ovom programu.

"Program mi je puno pomogao u budućem traženju posla, poboljšali smo komunikacijske vještine kroz različite vježbe koje smo radili. Također smo imali  informativni intervju sa predstavnicima poduzeća, što je uvelike olakšalo prvi korak ka traženju zaposlenja. Pored navedenih aktivnosti, moram izdvojiti i panel diskusiju na kojoj su govornici bili voditelji HRM odjela iz poduzeća u regiji, te gdje smo stekli uvid što se traži od kandidata za posao", izjavila je Andrea Marić, polaznica programa „WorkReadyNow“.

Program "Moja praksa" te "Work Ready Now!" u INTERA Tehnološkom Parku omugućeni su uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za inovacije (www.innovation.ba).

Prijave za treći ciklus programa „Moja Praksa“ počinju već 15.9.2014., dok sljedeći ciklus WRN! je planiran za prvu polovinu 2015. godine, a sve informacije će biti objavljene na našoj službenoj stranici www.intera.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti