Alarmantno stanje: Nabujale rijeke širom BiH dostigle historijski maksimum

15.05.2014. 11:50 / Izvor: Fena
Alarmantno stanje: Nabujale rijeke širom BiH dostigle historijski maksimum
OTVORI GALERIJU

Nekoliko porodica je izmješteno, a najgora situacija je u naseljima Radića Potok, Svrake i Ljubina, kazao je Alikadić, dodajući da su angažirano svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija na području općine.

Kiša koja već danima pada širom Bosne i Hercegovine izazvala je brojne poplave.

U naselju Doglodi, u općini Ilidža, oko 50 kuća je poplavljeno.

"Stanje je nikakvo. Od jučer je katastrofa. Niko iz Civilne zaštite nam nije došao pomoći. Sinoć su dvije kuće iseljene, ali niko od nadležnih nije dolazio",  kazao je za Agenciju FENA stanovnik Dogloda Salko Bukić.

Vode i struje također nema u ovom naselju, ali stanovnici naglašavaju da je i bolje jer se već sinoć voda pomiješala sa kanalizacijom.
 
Stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta proglašeno je na području općine Vogošća, u kojoj je zbog velikih padavina jučer aktiviran Štab Civilne zaštite.

Kako je Feni rekao stručni saradnik u kabinetu načelnika Kenan Alikadić, Štab Civilne zaštite vodi akciju spašavanja ljudi i materijalnih dobara, a prve procjene govore da je stanovništvo ugroženo od poplava uz rijeke Jošanica, Vogošća i Bosna. Istovremeno je na području općine aktivirano i nekoliko klizišta.

Nekoliko porodica je izmješteno, a najgora situacija je u naseljima Radića Potok, Svrake i Ljubina, kazao je Alikadić, dodajući da su angažirano svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija na području općine.

Vodostaj rijeka Bosne, Željeznice, Dobrinje i Kasindolskog potoka na području općine Ilidža su u opadanju do nekih 20 centimetara, rečeno je za Fenu u Operativnom centru Civilne zaštite Kantona Sarajevo.
 
Kada su u pitanju vodotoci rijeka u području centralne i sjevernoistočne Bosne već možemo registrirati historijske maksimume, potvrđeno je Agenciji FENA u Sektoru za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Gorska služba spasavanja Sarajevo intervenisala u Rajlovcu

Gorska služba spasavanja (GSS) Stanica Sarajevo je danas na poziv zamjenika gradonačelnika Sarajeva Ranka Čovića, u 18.12 sati , intervenisala na području Rajlovca.

Intervencija je podrazumijevala ponalazak i evakuaciju jedne porodice kineskih državljana (majka, otac i trogodišnje dijete) koji su se svojim vozilom zaglavili u poplavljenom području.

Nakon pronalaska, terenskim vozilom pripanici GSS Stanice Sarajevo su uspijeli da spomenutu porodicu i vozilo evakuišu do cestovne komunikacije.

Intervencija je uspješno završena u 18.53 sati, saopćeno je iz GSS Stanice Sarajevo.

Najveće količine padavina u BiH u posljednjih 120 godina

U 120 godina otkada su 1892. godine počela hidrometeorološka mjerenja u BiH veće količine padavina od ovih sada nisu zabilježene - istaknuo je za Agenciju FENA klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Željko Majstorović.

Navodi da prosječna količina padavina za područje istočne i srednje Bosne za maj iznosi između 70 i 80 litara.

"Kada kažemo da je za 48 sati u tim dijelovima BiH palo više od 100 litara, pa negdje čak i 150 litara kiše po metru kvadratnom, onda je to stvarno velika suma", istaknuo je.

Također pojašanjava da su obilne kiše koje već nekoliko dana padaju u BiH rezultat ciklona stacioniranog na istoku Srbije koji se vrlo sporo kreće prema istoku, zbog čega smjerom obrtaja donosi hladnje vrijeme te obimne oblačne mase što donose padavine.

Majstorović podvlači da je najizloženiji tim prijetnjama od padavina sjeveroistočni dio BiH, a taj će trend biti zadržan danas i sutra, dok će padavine također zahvatiti i istočni te srednji dio BiH.

"Poboljšanje vremena se tek očekuje za vikend. Bit će i dalje padavina, ali sporadičnih i siromašnijih, ali će biti i sunčanih intervala, dok će temperature lagano rasti. Do tada svi trebamo da budemo na oprezu, sve službe koje su zadužene za to, počevši od Hidrometeorološkog zavoda do civilne zaštite", zaključio je Majstorović.

Kao primjer navodi da je u Sarajevu u proteklih 48 sati palo oko 115 litara kiše po metru kvadratnom, dok je jedino 2012. zabilježena veća količina kada je u glavnom gradu BiH palo 145 litara kiše.

Poplavljeni elektroenergetski objekti

Zbog poplavljenih elektroenergetskih objekata ili pristupnih puteva, u Kantonu Sarajevo bez snabdijevanja električnom energijom još uvijek su dijelovi naselja Rajlovac, Rječica, Reljevo, Dobroševići, Ahatovići, Osijek, Bojnik, Mihaljevići, Paljevo, Kamenica i Svrake.

Bez snabdijevanja električnom energijom su i interne transformatorske stanice u krugu Industrijske zone Pretis Vogošća, ali se tokom dana očekuje uspostava normalnog snabdijevanja, kazala je za Fenu glasnogovornica JP Elektroprivreda BiH Midheta Kurspahić.

Snabdijevanje potrošača na 20 kV prstenu u Industrijskoj zoni Hadžići, nakon otklanjanja kvara na oba kabla, je uredno i stabilno.

"Sve raspoložive elektromonterske ekipe su i dalje na terenu, kvarovi se otklanjaju i puštaju pod napon svi energetski objekti koji nisu pod vodom, odnosno svi energetski objekti čije puštanje pod napon ne predstavlja opasnost i ne ugrožava bezbjednost stanovnika", kazala je Kurspahić.

Po njenim riječim, bez obzira na povećane prirodne dotoke vode tokom jučerašnjeg dana, režim proizvodnje hidroelektrana JP Elektroprivreda BiH je takav da akumulacije mogu primiti još izvjesne količine.

"Tokom dana očekujemo stabilizaciju padavina u Hercegovini i opadanje prirodnih dotoka vode, pogotovo na profilu akumulacije HE Jablanica. U narednim danima osigurat će se takav režim proizvodnje hidroelektrana da se stvori još raspoloživog prostora u akumulacijama za slučaj eventualno novih padavina", navela je Kurspahić.

Situacija je pod punom kontrolom i u potpunosti se poštuju sve klauzule iz vodnih dozvola. Ukupno ispuštanje vode nizvodno od akumulacije HE Salakovac (posljednja u lancu hidroelektrana JP Elektroprivreda BiH) nije veće od instalisanog ispuštanja vode kroz turbine ove hidroelektrane.

Poplave i u RS-u

Obilne kiše napunile su akumulaciju Hidroelektrane "Mratinje" na rijeci Pivi, pa se od jutros kroz ovu branu pušta dodatnih 80 metara kubnih vode u sekundi, što će za desetak centimetara povećati ionako veliki vodostaj rijeke Drine u Foči, javlja SRNA.

Iz općinskog Odsjeka Civilne zaštite upozoravaju da je Pivsko jezero puno i nivo vode je pet metara do vrha brane.

Civilna zaštita je u stalnom kontaktu s nadležnima u Hidroelektrani Višegrad gdje je jutros dotok vode bio 672 metara kubnih u sekundi.

Procjenjuje se da će dotok rasti i do 1.000 metara kubnih u sekundi, ali to ne bi trebalo da predstavlja opasnost, budući da Hidroelektrana u Višegradu reguliše nivo vode s Hidroelektranom u Bajinoj Bašti.

Kiša i na području Srebrenice već 48 sati pada jakim intenzitetom. Snažne bujice izazvane neprekidnim obilnim padavinama pričinile su velike štete na lokalnim putevima i usjevima u srebreničkoj opštini, rečeno je Srni u Štabu Civilne zaštite ove opštine.

Bujice su odnijele makadam sa mnogih lokalnih puteva, nanijele drveće i grane i zapušile mnoge propuste i mostove što je dovelo do prekida saobraćaja za selo Gnionu i još neke zaseoke.

"Štete na makadamskim putevima su ogromne", ocijenio je Danko Mirović, vlasnik firme Trend, čija je mehanizacija angažovana na sprečavanju poplava i osposobljavanju lokalnih puteva za saobraćaj.

Veliki broj poljoprivrednih površina na području opštine Pelagićevo ponovo je pod vodom, a poplave prijete i domaćinstvima, rekao je načelnik opštine Simo Stakić.

Kiša koja od noćas bez prestanka pada i u Bijeljini zaplavila je njive i Semberija danas izgleda kao poplavljeno područje, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednika u ovom gradu Ljubo Maletić.

On kaže da su usjevi u nekim njivama koje je obišao pod vodom visine i do 20 centimetara.

Meteorolozi najavljuju da će u Semberiji u naredna tri dana pasti i do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Na području Rogatice izlila se rijeka Rakitnica i poplavila zasijana polja, voda se ulila u podrume nekoliko kuća, a ugroženi su i proizvodni pogoni Prerade mesa Vizion i Fabrike drveta Ikonić komerc.

Iz proizvodnih hala preduzeća Vizion radnici su evakuisali stoku i gotove suhomesnate proizvode, a bageri prave nasipe da se voda ne bi ulila u pogon za proizvodnju mesa.

Građevinske mašine angažovane su i na izgradnji nasipa oko kruga preduzeća Ikonic komerc, a vlasnik Duško Ikonić kaže da je pod vodom već 15 dunuma zemljišta sa skladištem balvana i gotovih proizvoda.

"Ukoliko voda poraste još jedan metar, nećemo je moći spriječiti da poplavi i proizvodne pogone", rekao je Ikonić.

Na jednom mjestu, na oko kilometar nizvodno od grada, voda se skoro izlila na magistralni put Rogatica – Ustiprača. Nekoliko malih mostova preko Rakitnice su poplavljeni, tako da su pojedina sela odsječena od svijeta.

Rogatičani se pribojavaju da s obzirom na prognoze kiša neće prestati i narednih dana ne budu poplavljene i kuće koje su najbliže koritu rijeke Rakitnice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti