Rudar Tuzla počinje geološka ispitivanja ležišta metodom geofizike

16.06.2014. 10:35 / Izvor: eKapija.ba
Rudar Tuzla počinje geološka ispitivanja ležišta metodom geofizike

Firma Rudar d.o.o. Tuzla čija je glavna djelatnost izvođenje rudarskih radova u rudnicima uglja, na sajmu ENERGA u Tuzli je predstavila mašine za geološko ispitivanje ležišta metodom geofizike.

Firma Rudar d.o.o. Tuzla čija je glavna djelatnost izvođenje rudarskih radova u rudnicima uglja, na sajmu ENERGA u Tuzli je predstavila mašine za geološko ispitivanje ležišta metodom geofizike. Kako za eKapija.ba kaže direktor ove firme Asmir Kadrić plan im je u narednoj godini proširiti svoje poslovanje na ovu djelatnost.

"Jedini smo u Federaciji registrovani od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za tu vrstu geoloških istraživanja. Pored toga želimo raditi i dalje na osuvremenjavanju naših rudarskih radova, izradi rudarskih prostorija, odnosno da unaprijedimo izvođenje rudarskih radova. No sigurnost rudara nam je na prvom mjestu i mi smo među prvima iz ove branše rudarstva koji smo uveli međunarodni standard za zdravlje i sigurnost zaposlenika OHSAS 80000", ističe naš sagovornik.

Osim izvođenja rudarskih radova u rudnicima uglja, ostale djelatnosti Rudara su građevinarstvo, mašinsko održavanje rudarske i građevinske opreme i četvrta djelatnost je ugostiteljstvo.

"Angažovani smo u rudniku Kreka, Đurđevik, rudnik Abid Lolić, gdje izvodimo rudarske radove. Sarađujemo i sa ostalim rudnicima, ali u manjem obimu. Također radimo u Termoelektrani Tuzla niskoodržavanje i radove na dopremi uglja u postrojenja", ističe Kadrić.

Kako je jedna od oblasti kojom se bave i građevina, oni sami prave vlastite objekte. Smješteni su u Tuzli, gdje imaju dvije radne jedinice.

Ukupno imaju 600 zaposlenih i oko 120 radnika u Njemačkoj, gdje izvode radove u tamošnjim rudnicima u konzorciju sa još jednom bh. firmom.

Kadrić kaže da su relativno zadovoljni poslovanjem, ali da uvijek može biti bolje.

"Kad bi gledali kako je stanje u okruženju i privreda, mi smo zadovoljni. No posao bi bolje išao kada bi došlo do rasterećenje privrede. Ali mi samo očekujemo još veće namete, što će samo otežati i onako teško poslovanje", zaključuje direktor firme Rudar iz Tuzle.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti