OBI se nalazi samo u Sarajevu i nema poslovnice nigdje drugo u BiH

30.06.2014. 12:17 / Izvor: Fena
OBI se nalazi samo u Sarajevu i nema poslovnice nigdje drugo u BiH

OBI Market u BiH je franšizni centar koji radi isključivo na području Sarajeva, pravni subjekt Bau&Garten d.o.o i nema nikakve veze s firmom koja se spominje u saopćenju Tužiteljstva i SIPA-e .

OBI Market u BiH je franšizni centar koji radi isključivo na području Sarajeva, pravni subjekt Bau&Garten d.o.o i nema nikakve veze s firmom koja se spominje u saopćenju Tužiteljstva i SIPA-e u vezi s akcijom hapšenja zbog malverzacija s pomoći ugroženim područjima nakon poplava, saopćeno je danas iz OBI Marketa.  

Iz te firme navode da je Bauwelt odvojeni pravni subjekt koji je od 1.januara 2014 godine izašao iz franšiznog ugovora i nema licencu OBI-a niti radi pod tim imenom.

Također ističu da se OBI nalazi isključivo u Sarajevu i da nema svoje poslovnice nigdje drugo u BiH.

Iz Tužiteljstva BiH je jutros saopćeno da je Tužiteljstvo BiH provodeći istragu u predmetu organiziranog kriminala, došlo do saznanja, da su vlasnici tvrtke Bauwelt, u okviru koje posluju prodajni objekti OBI, izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima uslijed katastrofalnih poplava, koje su prije dva mjeseca zahvatile BiH. 

Radi se o kaznenim djelima, u kojima je iskorištena situacija izazvana prirodnim nepogodama i poplavama u BiH, da bi se lažno prikazalo da je roba poduzeća OBI u Banjoj Luci i Mostaru uništena u poplavama te utajile porezne obaveze za PDV u iznosu od oko 1,5 miliona KM. 

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e su u više gradova u BiH lišili slobode više osumnjičenih osoba, među kojima i jednog dužnosnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), te izvršili pretrese prostorija i objekata koje koriste osumnjičeni. 

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, zajedno sa stručnim osobljem, od sinoć se nalazi na terenu, gdje koordinira i vodi akciju koju provode policijski djelatnici SIPA i UIO, koji realiziraju ove aktivnosti. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti