Rod gljiva dobar, ali su cijene niske

10.09.2014. 08:05 / Izvor: Nezavisne novine
Rod gljiva dobar, ali su cijene niske

Posljednjih godina na izbirljive evropske trpeze stižu sve veće količine gljiva iz BiH, a vrijednost izvoza ovih plodova iz BiH je 2013. premašila 15 miliona KM.

Izreka "rastu ko pečurke poslije kiše" ove godine se ispostavila tačnom, jer su obilne padavine omogućile da rod gljiva u šumama bude tako dobar da se očekuje da će preduzeća koja se bave njihovim izvozom iz BiH plasirati na ino-tržišta daleko veće količine nego ranijih godina.

Posljednjih godina na izbirljive evropske trpeze stižu sve veće količine gljiva iz BiH, a vrijednost izvoza ovih plodova iz BiH je 2013. premašila 15 miliona KM.

Da je izvoz gljiva značajan i sve veći, jasno govore podaci Spoljnotrgovinske komore, koji sežu nekoliko godina unazad. Tako je 2011. godine BiH izvezla 652.698 kilograma gljiva u vrijednosti 10,82 miliona KM, 2012. izvezeno je 975.864 kilograma gljiva vrijednih 15,64 miliona KM, dok se prošle godine na stranim trpezama našlo 844.776 kilograma gljiva vrijednih 15,39 miliona KM.

Za prvih šest mjeseci ove godine BiH je izvezla gljive u vrijednosti od 6,85 miliona KM. Ipak, na ovu cifru će tek nakon jeseni biti dodat maksimalan iznos ovogodišnjeg roda, tako da se u konačnici očekuje daleko veća vrijednost izvoznog plasmana za 2014. godinu.

Radoslav Gašić, predsjednik Udruženja gljivara i ljubitelja prirode iz Mrkonjić Grada, potvrdio je da se ne pamti dobar rod gljiva kakav je bio ove godine.

"Mnogih vrsta bi čak bilo i dosta više samo da su temperature bile više", dodao je on.

Ipak, prema Gašićevim riječima, dosta gljiva je zbog previsokog stepena vlage bilo slabijeg kvaliteta, zbog čega je i njihova cijena bila niža.

Inače, ovogodišnja otkupna cijena kilograma vrganja kretala se između pet i šest KM, u zavisnosti od kvaliteta, kilogram lisičarke je prodavan po cijeni između dvije i četiri KM, a crna truba je plaćana oko dvije KM.

Nažalost, sakupljači ovih šumskih plodova ni nakon ovakve sezone neće moći sa zadovoljstvom protrljati ruke, jer su u dosta slučajeva slabiji kvalitet i velika ponuda na tržištu oborili cijenu gljiva. Potvrdili su ovo i u domaćim preduzećima koja se bave otkupom i preradom šumskih plodova.

Milan Zorić, direktor predzeća "Apolon" iz Istočnog Sarajeva, koje bavi otkupom i preradom šumskih plodova, kaže da su otkupne cijene gljiva po kilogramu, u zavisnosti od vrste, u odnosu na prošlu godinu bile niže i za 50 odsto.

"Ove godine smo otkupili oko 20 tona gljiva, radi se uglavnom o sortama vrganja, lisičarke, smrčka i crne trube", rekao je on i dodao da je ova firma otkupila veće količine u odnosu na prethodnu godinu, ali je kvalitet bio niži.

On je dodao da ovo preduzeće već godinama plodove koje prikupi izvozi na tržišta Italije, Njemačke, Švajcarske i Slovenije.

Za crni tartuf i do 150 eura

Najveću zaradu domaćim sakupljačima gljiva može donijeti pronalazak rijetkih vrsta, među kojima je crni tartuf, potvrdio nam je Radoslav Gašić, predsjednik Udruženja gljivara i ljubitelja prirode iz Mrkonjić Grada. On je precizirao da je ovu veoma poznatu i skupocjenu vrstu moguće prodati po cijeni koja seže i do 150 eura po kilogramu.

"Crne tartufe smo pronalazili oko Mrkonjić Grada, ali je sasvim sigurno da ih ima i na drugim mjestima u BiH", rekao je on.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti