Informacijska tehnologija u svrhu učenja i istraživanja

03.10.2014. 10:52 / Izvor: eKapija.ba
Informacijska tehnologija u svrhu učenja i istraživanja

U sklopu projekta "Obrazovanje za pravično društvo", 19 škola širom BiH biće opremljeno kompjuterskim centrima za učenje i istraživanje, HD kamerama i fotoaparatima, u vrijednosti preko 120.000 KM.

Uvođenje informacijske tehnologije u obrazovanje je već odavno neminovnost. Ipak, ostaje pitanje da li naš obrazovni sistem u dovoljnoj mjeri osposobljava djecu da odgovorno, smisleno i efikasno koriste tehnologiju i druge alate 21. stoljeća?

U sklopu projekta "Obrazovanje za pravično društvo“, koji finansira USAID i FOD BiH, tokom oktobra, savremeni kompjuterski centri za učenje i istraživanje, vrijednosti preko 120.000 KM, biće instalirani u 19 škola širom Bosne i Hercegovine (Bihać, Gradiška, Sanski Most, Derventa, Velika Kladuša, Novi Grad, Banja Luka, Odžak, Gradačac, Zenica, Kiseljak, Kupres, Jablanica, Mostar, Goražde, Foča, Istočno Sarajevo i Sarajevo).

Pod motom "Budućnost počinje sa mnom“, više od 1800 djece biće, tokom naredne dvije godine, uključeno u realizaciju različitih istraživanja u zajednici, razmjenu i zajedničko učenje sa vršnjacima iz cijele BiH. Kompjuteri, savremeni softveri za učenje, kamere i ostala tehnologija, poslužiće djeci kao alat za istraživanje, kritičko promišljanje, i traganje za dobrim pričama i ljudima u svojim i drugim zajednicama, od kojih mogu učiti o najvažnijim vrijednostima – dobroti, solidarnosti, nesebičnosti, poštovanju. Svi dječiji radovi – snimljeni filmovi, priče, intervju, novinski članci, fotografije, umjetnički radovi, biće dostupni na web stranici na kojoj će svi zainteresovani moći vidjeti kako izgleda BiH očima djeteta i kako je oni zamišljaju u budućnosti. Podršku dječijim grupama pružiće 300 educiranih nastavnika i nastavnica uključenih u projekat.

Projekat traje tri godine i ima za cilj izgraditi obrazovni sistem koji će odražavati viziju jednakosti, pravičnog društva, društva koje potiče mir, pomirenje i ohrabruje djecu da sanjaju, stvore viziju i izgrade svoju budućnost u Bosni i Hercegovini.

Centar za obrazovne inicijative Step by Step je nevladina organizacija koja već 18 godina inicira i realizuje različite projekte i aktivnosti, kako bi se svakom djetetu u BiH osigurao pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti